Energiek en gemotiveerd thuiswerken? Doe de zelftest!

Wil je testen hoe goed jij omgaat met thuiswerken en tips ontvangen over hoe je dit verder kunt verbeteren?

–> Klik hier om direct naar de test te gaan!

De afgelopen maanden is thuiswerken voor velen het nieuwe werken geworden. Hoewel de werkzaamheden (grotendeels) hetzelfde blijven is het voor de meeste mensen toch een hele verandering. Mentaal kan het een uitdaging zijn om met deze nieuwe ontwikkelingen om te gaan. De vraag is hoe je productief en energiek blijft en hoe je plezier in je werk blijft houden.

Wat maakt werken vanuit huis zo anders?

Er zijn belangrijke verschillen tussen werken vanuit huis en op kantoor die van grote invloed kunnen zijn op je productiviteit en welzijn. Ten eerste woon en werk je nu in de zelfde omgeving. Dat zorgt ervoor dat de opstart van je dag anders is doordat het reizen naar kantoor, en daarmee het mentaal voorbereiden op werk, vervalt. Werk en vrije tijd gaan door elkaar heen lopen en contact met collega’s verloopt anders en kost meer moeite. Overleg verloopt lastiger en het zorgt ervoor dat de communicatie al snel terugvalt tot enkel het noodzakelijke –de werkgerelateerde vragen- en de korte sociale interacties die je normaal door de dag heen hebt vallen weg. 

Tevens wordt het moeilijker om inzicht te blijven houden in de werkzaamheden van collega’s en dezelfde doelen na te blijven streven. Gebrek aan inzicht kan er ook voor zorgen dat het lastiger wordt om elkaars werk te beoordelen. Dit zorgt voor minder feedback en kan leiden tot minder gevoel van waardering.

Wat voor effect heeft dit?

Het verminderen van het contact met collega’s kan leiden tot minder gevoel van binding bij het bedrijf en het team waar iemand werkt. Dit kan de werktevredenheid en daarmee ook de motivatie van werknemers verlagen. Het gevolg hiervan is dat de productiviteit lager kan worden. Het kan ook de andere kant opschieten en juist overproductiviteit teweeg brengen, omdat er geen duidelijke werkkaders zijn. 

Doordat werk en privé door elkaar heen gaan lopen, kunnen gevoelens van stress verhogen en zorgen dat het moeilijker wordt om de werkdag ook mentaal af te sluiten. Uiteindelijk kan het daardoor steeds moeilijker worden om je aandacht volledig op werk of juist het privéleven te richten.

Wat kan ik doen om energiek ‘naar werk te gaan’ en gemotiveerd te blijven?

Thuiswerken heeft zeker ook voordelen, zo kan de tijd die je normaal kwijt bent aan reizen nu aan andere dingen worden besteed die je al lang wilde doen. Neem bijvoorbeeld lezen, yoga, schrijven of het bespelen van een instrument. 

Thuiswerken kan het ook een hele fijne manier zijn om ongestoord te werken en op die manier juist heel productief te zijn, mits er een rustige werkplek in huis is. Het fijne is dat je de vrijheid hebt om je werkplek in te richten zoals je het zelf wilt, en het is het waard om hier tijd in te steken. Daarnaast kun je het op andere manieren comfortabel maken zoals tussen de middag uitgebreid lunchen en/of een wandeling te maken. 

Naast het comfortabel inrichten van je werkplek zijn er meer dingen die je kunt doen om thuiswerken aangenaam te maken. Er kunnen vaste contactmomenten worden gepland met collega’s, voor werkoverleg maar ook juist om informeel met elkaar te praten. Ook kunnen er online activiteiten worden georganiseerd om het informele contact te bevorderen. Bijvoorbeeld een pubquiz onder collega’s of andere interactieve bezigheden.

Wil je testen hoe goed jij omgaat met thuiswerken en tips ontvangen over hoe je dit verder kunt verbeteren?

–> Doe de zelftest!

Kun jij ondersteuning gebruiken voor mentale fitheid?

Kun jij ondersteuning gebruiken in mentale weerbaarheid ten tijde van corona? Lees hier dan meer over in dit blog. Middels een kort consult helpen we jou om mentaal weerbaarder te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.