Persoonlijk leiderschap – Neem het heft in eigen handen

Gingermood heeft coaches uit haar community gevraagd hun kennis te delen en mensen op die manier handvatten te bieden in deze uitdagende tijden. Dit blog is geschreven door Carina Braams, zij is al bijna haar hele werkzame leven zelfstandig ondernemer. Haar achterliggende motivatie in haar werk als coach is bewustwording creëren bij anderen en zichzelf. Zij schrijft in dit blog over het belang van persoonlijk leiderschap en hoe dat jou kan helpen. Nieuwsgierig naar het werk van Carina? Kijk dan op haar website.

PERSOONLIJK LEIDERSCHAP Wat is dat eigenlijk persoonlijk leiderschap? In het kort komt het erop neer dat je het stuur van je leven zelf in de hand neemt. Of wat ik zelf een mooie uitdrukking vind: chauffeur wordt in plaats van passagier. Vaak reageren we op situaties van buitenaf waar we geen invloed op hebben. Waar we wel invloed op hebben is hoe we daarop reageren. Zomaar een reactie op een gebeurtenis is reactief. Dat kan ook anders, je hoeft je niet te laten beïnvloeden door wat er in je omgeving gebeurt, je kunt ook je eigen koers varen; proactief.

CORONA
Nu is dat in deze tijd van Corona makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen heeft gevoelens van angst, het verschil is dat iedereen deze anders beleeft en laat zien. Sommige van ons gaan Binge watchen op Netflix (vluchten) anderen zoeken alles af op internet naar nieuws en feiten (vechten) En weer anderen zijn lamgeslagen en kunnen niets (verstarren) Dan kan het ook nog zijn dat dit van dag tot dag verschilt. Dus hoezo persoonlijk leiderschap? Hoezo het stuur in eigen hand?

HET BREIN
Zonder al te theoretisch te willen worden is het ons reptielenbrein dat ervoor zorgt dat we in de overlevingsstand komen. Het reptielenbrein is ons oudste brein en beschermt ons tegen levensbedreigend gevaar. Er wordt adrenaline aangemaakt en ons lichaam gaat in de hyper stand. Als dit lang duurt kan je hier zelfs (pijn) klachten van krijgen. Het is moeilijk om ons reptielenbrein te overtuigen dat het niet in de overleving hoeft. Dit brein overruled alles. Toch is het nu niet handig. Dus hoe kan je weer het roer in eigen hand krijgen?

ANGST
Zorg in de eerste plaats dat je je eigen angst onderkent. Het is ook raar, bizar, en eng wat er allemaal op ons afkomt. Dan heb ik het niet alleen over de economische misère waar we misschien op afstevenen maar vooral over een virus dat we niet zien. Heb ik pijn in mijn keel? Ben ik verkouden, phoe wat heb ik het warm, heb ik koorts? En zo vergeten we dat het heel normaal is om nu een beetje verkouden te zijn of dat het ook hooikoorts seizoen is….

KIES
Spreek je angst uit tegen naasten, ook die is bang en heb het er samen over (eventueel met 1,5 meter afstand) Zorg dat je regelmatig buiten komt en doe geen dingen die ingegeven zijn door angst (hamsteren) Zoals je mensenbrein weet is angst een slechte raadgever. Dus hoewel ik in iedere andere situatie zou zeggen, luister naar je instinct, luister nu naar je ratio.
Probeer van deze situatie een voordeel te halen. Ik durf het bijna niet te zeggen maar hoe lang is het geleden dat je zoveel tijd om handen had? Ons vervelen is goed voor ons brein. Gebruik deze tijd om te resetten! Dat is persoonlijk leiderschap. De keuze te hebben om te kiezen! Kies ervoor om het beste hieruit te halen. Kies! Zodat jij in ieder geval je eigen keus gemaakt hebt.

Mocht je merken dat je uit angst gaat reageren, bel ons, we helpen je graag om keuzes te maken vanuit je eigen kracht.

Zit je met een dringende vraag? Stuur een mail naar info@gingermood.nl met je naam, telefoonnummer, e-mailadres, bedrijfsnaam, aantal werknemers en eventueel je grootste zorg. En wij nemen binnen 24 uur contact met je op. Je kunt ons ook bellen op 085-0090357.

1 gedachte over “Persoonlijk leiderschap – Neem het heft in eigen handen”

  1. Beste Carina , wat een ontzettend mooi en inspirerend bericht. Heb inmiddels al mensen hierop mogen attenderen.

    Met jouw goedvinden zou ik hier graag een verwijzing naar willen maken op mijn website?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.