Hoe pak je een carrièreswitch aan?

Toe aan een nieuwe uitdaging? Of zit je niet meer op je plek door stress, ontevredenheid of verveling? Je bent niet de enige. Loopbaancoaching zit in de top 5 van redenen waarom mensen een coach zoeken via Gingermood en is dus een thema dat bij veel mensen speelt. Toch heerst er nog altijd een taboe rondom een carrièreswitch. Meestal denken we hierbij aan grote veranderingen, maar het hoeft helemaal niet zo groots en intens te zijn. Wel heb je een portie lef nodig om het roer om te gooien en daarin geven we een aantal tips om de eerste stappen te durven zetten. 

Omgaan met belemmerende gedachten

Ik ben te laat met het maken van een carrièreswitch, wat zullen anderen wel niet van mij denken of ik zit financieel gevangen in mijn baan. Drie voorbeelden van gedachten die flink in de weg kunnen zitten bij het achtervolgen van je passie. Dat is zonde. 

  1. Want, hoezo te laat? Het is juist een voordeel om je later te specialiseren. Je hebt immers meer kans om een passende studie of een passend beroep te vinden als je je eerst breed oriënteert voordat je een keuze maakt. Dat werkt ook zo met daten – slechts weinig mensen trouwen de eerste de beste. Er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die op latere leeftijd pas echt succesvol werden. Neem Oprah Winfrey die bij haar eerste baantje als nieuwslezeres werd ontslagen, omdat ze niet op haar plek zat. 
  1. Als je je druk maakt over wat anderen van je denken, dan kan je je afvragen wat het precies uit zou maken als mensen iets van je denken. En, waarom denk je dat anderen zo hard oordelen? Is dit iets wat jij zelf doet of ben jij eigenlijk ook gewoon met jezelf bezig. Want, hoe interessant is het voor anderen om met jou bezig te zijn. Je bent namelijk niet het centrum van het universum. Kortom, meestal denken mensen niet zoveel en maak je jezelf veel te belangrijk. 
  1. Financieel gevangen zitten in je baan is in deze huidige tijd niet gek, maar kijk om je heen en vraag jezelf af of je nog wel gelukkig bent en zo door kunt gaan. Als het antwoord daarop nee is, kijk dan verder en maak een plan. Zet jezelf niet teveel vast op definitieve dingen. Eenmaal een baan hebben gekozen, betekent niet dat je vastzit tot aan je pensioen. 

Onderneem stappen

De een weet het al als kind, ik word brandweerman, acteur of ga huizen bouwen. Maar voor velen is het een zoektocht en een steuntje in de rug kan erg bevrijdend werken. Iemand die je de juiste vragen stelt, je uit je comfortzone weet te halen, je stimuleert om een nieuwe studie te gaan volgen of iemand die je helpt te ontdekken wat je passie is. Maar de belangrijkste stap die je kunt nemen is dat je iets gaat doen. Dat kan het lezen van een boek betekenen, het uitpluizen van een bepaalde sector of het deelnemen aan een workshop of training. Een kleine stap kan al een hele hoop teweegbrengen. 

Wil je begeleiding bij jouw carrièreswitch? Stuur ons een bericht of start de online vragenlijst op weg naar een passende coach. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.