Comfortzone

Wat betekent comfortzone?

Veel mensen zullen het advies wel eens gehoord of gelezen hebben: “Stap uit je comfortzone!”. Maar wat houdt dat advies eigenlijk precies in? Comfortzone wordt gedefinieerd als de mentale zone waarin iemand zich op zijn of haar gemak en niet bedreigd voelt. Wanneer iemand gedrag laat zien dat binnen de comfortzone van die persoon valt, zal diegene zich niet uitgedaagd voelen. Om jezelf te blijven ontwikkelen, is het daarom raadzaam het advies om buiten je comfortzone te treden, zo nu en dan eens op te volgen. Zelfontwikkeling geeft nieuwe energie en jezelf succesvol uitdagen om iets nieuws te leren geeft een gevoel van trots over wat je hebt bereikt.

Uit je comfortzone stappen kan als lastig ervaren worden en je raadt het waarschijnlijk al: het kan leiden tot stress en onzekerheid. Situaties die buiten iemands comfortzone vallen zijn uitdagend en wellicht weet iemand niet goed hoe ermee om moet worden gegaan. Voor sommige mensen leidt dit tot meer stress dan voor anderen. Zeker wanneer het stressniveau van iemand al hoog is kan het zoeken van meer uitdaging tot onaangenaam veel stress leiden. Het is dus belangrijk om hierin de juiste balans te vinden en een duidelijk doel voor ogen te houden.

Wat kan een coach hierin betekenen?

Het advies “stap uit je comfortzone” is natuurlijk verre van concreet. De uitdaging hierin is het opstellen van concrete stappen die je kunt zetten om te bereiken wat je wilt. Een coach kan uitermate geschikt zijn om hierbij te helpen. Samen met een coach kan een persoonlijk plan op worden gesteld met uitdagende, maar haalbare, doelen en duidelijke stappen om deze doelen te bereiken. Steeds meer mensen houden zich bezig met zelfontwikkeling en dat is een mooi streven. Jezelf ontwikkelen kan op zo’n beetje alle aspecten van je leven, zowel zakelijk als privé. Iemand kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar meer uitdaging in het werk en een lang gewilde promotie najagen. Samen met de coach kan dan worden bepaald hoe die persoon zich moet voorbereiden om dit doel te bereiken en dit dappere besluit tot een succes kan laten leiden. Een coach kan kortgezegd dus helpen om wensen om te zetten naar concrete doelen en iemand helpen deze te bereiken.

Waar dient rekening mee gehouden te worden?

Om het maximale effect van een coachtraject te bereiken is het belangrijk dat de coach past bij de wensen van de coachee. Sommige coachees hebben bijvoorbeeld veel baat bij een confronterende coach die een directe aanpak hanteert, sommige mensen vinden juist het tegenovergestelde fijn. Iedereen heeft hierin een eigen voorkeur en reageert goed op verschillende stijlen. Bij Gingermood vinden wij de coach die het beste past bij de wensen en persoonlijkheid van elke coachee.

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.