Op zoek naar jouw passie

Passie (zelfst.naamw.) (v.) Een sterk gevoel van liefde”

Heb jij een passie? En hoe ben jij daar achter gekomen? Misschien begon het als een hobby, misschien is je werk je passie geworden. Of misschien weet je wel helemaal niet wat jouw passie is en hoe je die zou moeten ontdekken. In deze blog pluizen we het uit!

Wat gebeurt er in het brein?

Hoe het ervaren van een gevoel van passie precies werkt, kunnen we terugbrengen naar een proces in ons brein. De amygdala is een deel van de hersenen die zorgt voor het leggen van verbanden tussen informatie die binnenkomst via de zintuigen en je emoties. Bij prettige gevoelens geeft de amygdala door dat er dopamine afgegeven moet worden. Wanneer dopamine de nucleus accumbens (het pleziergebied) bereikt, stuurt deze ons aan om datgene na te streven waar we plezier uit halen. Wanneer deze dopaminepaden vaker geactiveerd worden, zullen de verbindingen sterker worden.

Passie zoeken of passie ontwikkelen?

Wanneer je werkt met passie is dat dus erg fijn. Je doet werk waar je plezier in hebt en je krijgt er ook nog eens energie van! Dus snel op zoek naar je passie? Dat zou je denken, dit is volgens een aantal psychologen echter niet de juiste instelling.  

Tegenwoordig ligt er een grote druk op jonge mensen om maar hun passie te vinden; “Maak van je hobby je werk en je hoeft geen dag in je leven te werken” is een zin die je steeds vaker tegenkomt. Het advies om je passie te vinden, creëert bij  jongeren echter een verkeerde mindset, aldus psychologe Carol Dweck. Het idee dat je je passie moet vinden gaat er namelijk vanuit dat bepaalde vaardigheden, en dus je passie, vanaf je geboorte bepaald zijn en daarmee vast staan. Hierdoor creëer je een fixed mindset en zul je minder snel uitdagingen aangaan. Je passie is dus niet altijd iets dat je moet zoeken, maar iets wat je ook zelf kunt creëren, aldus Dweck.

Hoe begin je dan met het creëren van je passie?

Zoek iets waar je van houdt en wat jou blij maakt, probeer je hier in te ontwikkelen. Vergeet niet dat fouten maken oké is en dat dit deel uitmaakt van je persoonlijke ontwikkeling. Onthoudt ook dat je niet per se één specifieke passie hoeft te hebben maar dat je ook meerdere dingen met passie kunt doen. Mocht je het nog lastig vinden, kan een coach je misschien helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik zoek een coach

Vind een coach die perfect bij jou past. Kies voor een telefonische intake voor het verhelderen van je coachvraag en krijg hierna de 2 best passende coaches voorgesteld.

Voor bedrijven

Op zoek naar een goede coach voor je medewerker(s) of team(s)? Wil je meer weten over onze dienstverlening? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Voor coaches

Heb jij interesse in de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan contact met je op om te kijken of er een eventuele match is. 

Neem contact met ons op