De vraag komt elke week wel een keer voorbij: Help, onze mensen zijn niet gemotiveerd. Hoe dat komt? Medewerkers kunnen hun motivatie bijvoorbeeld verliezen als ze geen perspectief zien op groei of ontwikkeling binnen de organisatie. En dat is voor een organisatie een groot probleem. Want met ongemotiveerde mensen ga je de wedstrijd nooit winnen. Het goede nieuws. Hier kan je wat aan doen!
Kijk verder dan ongemotiveerdheid
Want wat is er nu eigenlijk écht aan de hand als een medewerker (niet meer) gemotiveerd is? In bijna 10 van de 10 gevallen, is er meer aan de hand dan ‘zomaar geen zin’. Meestal ligt er een life event aan ten grondslag. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van kinderen, het worden van mantelzorger, verhuizen, een overlijden, een relatiebreuk et cetera. Misschien is de situatie wel zo dat iemand, bijvoorbeeld in combinatie met een volle werkweek en een hulpbehoevende bejaarde ouder, al té lang, té veel ballen in de lucht moet houden waardoor de werk-privé balans verstoord is. Of misschien speelt voorgaand voorbeeld niet, maar is iemand uitgekeken op zijn of haar huidige baan of werkgever, maar (onbewust) nog niet klaar om stappen te zetten. Als je een goede werkgever bent, dan kijk je dus verder dan alleen naar het oppervlakkige masker van ongemotiveerdheid. Wij helpen je op weg met 3 heldere stappen die je morgen al toe kunt passen.
Stap 1: stel de juiste vraag
De eerste stap die je kunt zetten is starten met het stellen van de juiste vraag, te beginnen met: vertel eens, wat is er aan de hand? En dat vraag je als leidinggevende niet omdat het moet, maar omdat je intrinsiek geïnteresseerd bent in iemands wel en wee.
Stap 2: bouw periodiek gesprekjes in
Idealiter voer je met iedereen regelmatig gesprekjes, zodat je voeling houdt met hoe het écht met iemand gaat. Wat straalt iemand uit, ook non-verbaal? Wat zijn iemands wensen voor de toekomst? Hoe gaat het op werk? En thuis? Enzovoort. Het zijn stuk voor stuk vragen die ongemotiveerd zijn helpen voorkomen óf oplossen omdat je weet wat er speelt in iemands leven, zowel zakelijk als privé. Uit de praktijk weten we overigens dat veel leiders dit best spannend vinden. Want als je weet hoe het écht met iemand gaat, dan wordt er ook actie vanuit jouw rol als leidinggevende verwacht. Wegkijken en hopen dat de bui overwaait is dan immers geen optie meer.
Stap 3: schakel de juiste hulp in
Soms weten mensen niet goed wat er met ze aan de hand is. En tóch gaat niet lekker met ze. Dan is het zaak om de juiste hulp in te schakelen die bovendien geboden wordt in een veilige omgeving.
Vind je bovenstaand logisch klinken en realiseer je je dat wat hulp hierbij handig zou zijn? Schroom dan niet en schakel ons in. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je nog altijd verder.