Een ongemotiveerde werknemer? Mensen moeten het gevoel hebben dat je ze ziet staan

Lijkt een medewerker er de laatste tijd met zijn hoofd niet bij? Voert hij z’n taken minder goed uit? ,,Een ongemotiveerde houding is een alarmbel”, legt Dickey Pronk, directeur van Gingermood uit. ,,Stel jezelf als leidinggevende de vraag: wat heb ik laten liggen?”

,,Want iemand is namelijk niet zomaar ineens ongemotiveerd. De oorzaak kan liggen in iets buiten de werkvloer: er kan thuis wat aan de hand zijn, met grote invloed op de manier waarop iemand z’n taken uitvoert. In dat geval is het belangrijk dat je als leidinggevende het gesprek hierover aangaat en alert blijft. Maar het probleem kan ook met de werkvloer zelf te maken hebben. Is gekeken waar iemands talenten liggen? Is het werk dat iemand nu doet een rol die hem past?”

Je zult het gesprek moeten aangaan

Hoe dan ook: je zult het gesprek moeten aangaan. ,,Stel de juiste vragen: ‘stel je de situatie voor dat jij hier gelukkig en blij rondloopt. Wat moet er gebeuren om daar te komen?’    

‘Wat moeten we doen om jou weer gemotiveerd te krijgen?’ 

Als iemand ongemotiveerd is omdat hij het werk niet leuk vindt, dan moet hij misschien naar een betere plek. Maar wees ook helder als de oplossing die iemand aandraagt gewoon niet kan. Wil iemand meer salaris en is daar geen ruimte voor? Wees duidelijk als dat er gewoon niet in zit. 

Het is in sommige gevallen een voorbode van verzuim. Je wilt er dus snel bij zijn

Iemand het gevoel geven dat hij gehoord wordt, is eigenlijk het belangrijkste. En dan doorpakken. Want een werknemer die ongemotiveerd is, heeft ook impact op het team. Bovendien is het in sommige gevallen een voorbode van verzuim. Je wilt er dus snel bij zijn.

Kijk per persoon naar wat het beste werkt 

,,Bij ongemotiveerd gedrag is er sprake een onderliggende reden. Door coaching aan te bieden kun je iemand helpen, om hiermee om te gaan.” 

,,Als werkgever kun je kijken naar manieren om iemand meer te ondersteunen. Heeft iemand mantelzorguren nodig? Wellicht kun je het werk anders organiseren. Geef iemand het gevoel dat het ok is om wensen en behoeftes aan te geven, dat dat juist gewaardeerd wordt. Moet iemand nog een paar jaar voor z’n pensioen en wekt hij de indruk dat hij z’n tijd uit zit? Misschien kan hij een mentor, of buddy worden van een collega met minder ervaring. Zoiets kan een positieve impuls geven. 

Kijk per persoon naar wat het beste werkt. Het principe van gelijke monniken, gelijke kappen, gaat niet op. Geen kap is hetzelfde namelijk. En als je juist dat ziet en erkent, krijg je een team dat voor hetzelfde doel gaat, waarin niemand de neiging heeft om te ondermijnen. Mensen moeten het gevoel hebben dat je ze ziet staan.”   

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen op het gebied van medewerkerscoaching? Laat het ons weten! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.