Coach je mensen preventief voordat ze uitvallen of vertrekken

Als organisatie streef je ernaar om een gezonde en productieve werkomgeving te creëren. Een cruciale stap hierbij is het preventief coachen van je medewerkers voordat ze uitvallen door stress of zelfs besluiten te vertrekken. Bij Gingermood delen we graag onze expertise op dit gebied.

Herken de signalen

Het begint allemaal met het herkennen van de signalen. Medewerkers die onder druk staan of ongemotiveerd raken, vertonen vaak specifieke gedragingen. Ze zijn minder productief, maken meer fouten, of zijn vaker afwezig. Soms tonen ze minder enthousiasme of vermijden ze sociale interacties. Deze signalen zijn belangrijk om op te merken, omdat ze vaak een indicatie zijn van onderliggende problemen.

Het goede gesprek

Wanneer je deze signalen opmerkt, is het tijd om het goede gesprek aan te gaan. Dit gesprek is essentieel en moet op een constructieve manier worden gevoerd. Begin met observaties te delen zonder te oordelen: “Ik zie dat je de laatste tijd minder betrokken bent tijdens vergaderingen, klopt dat?” Open vragen zoals deze nodigen de medewerker uit om te delen wat er speelt.

Vermijd gesloten en oordelende vragen

Gesloten vragen zoals “Gaat het goed?” of “Had je een fijne vakantie?” leiden vaak tot korte antwoorden die je niet verder helpen. Bovendien kan een oordelende vraag de medewerker defensief maken. Stel in plaats daarvan vragen als “Wat houdt je momenteel bezig?” of “Hoe kan ik je helpen?”

Voorbereiding is cruciaal

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voor het gesprek. Heb concrete voorbeelden bij de hand om je observaties te ondersteunen. Dit helpt om het gesprek feitelijk en objectief te houden, waardoor de kans op een open en eerlijk gesprek toeneemt. Als een medewerker aangeeft dat er niets aan de hand is, kun je rustig je observaties delen: “Het kan zijn dat je het zelf niet merkt, maar het lijkt erop dat je vaak geïrriteerd raakt tijdens meetings. Klopt dat?” “Hoe kunnen we dit aanpakken?”

Het belang van open vragen

Open vragen stimuleren een dieper gesprek en helpen de medewerker om zijn of haar gevoelens en gedachten te uiten. Bijvoorbeeld: “Wat betekent dit voor jou?” of “Wat zou jou kunnen helpen om beter in je vel te zitten?” Dit soort vragen laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in hun welzijn en bereid bent om te ondersteunen.

Life events en werkbalans

Grote life events, zoals het overlijden van een geliefde, een scheiding, of financiële problemen, hebben vaak een aanzienlijke impact op de werkprestaties van medewerkers. Het is belangrijk om als leidinggevende op de hoogte te zijn van deze gebeurtenissen en hierop in te spelen. Bijvoorbeeld door coaching aan te bieden of flexibele werkuren te regelen. Dit toont begrip en betrokkenheid, wat essentieel is voor het behouden van een gemotiveerde en gezonde werkvloer.

Een praktijkvoorbeeld

Stel, je hebt een collega die steeds minder presteert en vaak moe en geïrriteerd is. In plaats van te zeggen: “Waarom doe je niet wat je moet doen?” kies je voor een open benadering: “Ik merk dat je de laatste tijd minder energie hebt en sneller geïrriteerd raakt. Klopt dat? Hoe kunnen we je helpen om hier beter mee om te gaan?” Dit soort gesprekken kunnen een wereld van verschil maken.

Coach preventief

Preventief coachen vraagt om alertheid, empathie en de bereidheid om het goede gesprek aan te gaan. Het herkennen van signalen, het stellen van open vragen en het bieden van ondersteuning bij grote life events zijn cruciale elementen. Door deze aanpak te volgen, kun je niet alleen uitval en vertrek voorkomen, maar ook een positieve en ondersteunende werkomgeving creëren.

Bij Gingermood geloven we sterk in deze aanpak en delen we graag onze kennis en ervaring om organisaties te ondersteunen. Zo dragen we samen bij aan een gezondere en productievere werkcultuur. Meer weten? We zijn er voor je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.