Bijzondere coachmethode: Lego Serious Play

“Gaan we met Lego werken…?”

Dit is de opmerking die Gingermood coach Wicher Wildeboer wel eens te horen krijgt wanneer hij aan een Lego Serious Play sessie begint met een nieuwe groep. In deze blog leggen wij uit wat Lego Serious Play is, waarom het zo goed werkt en wat de beste toepassing is.

Wanneer gebruik je de Lego Serious Play methode?

Lego Serious Play is ontwikkeld door het voormalig hoofd Educatie bij Lego in Denemarken. Het is een methode die uitsluitend bedoeld is om ingezet te worden bij groepen. Sommige technieken uit Lego Serious Play kunnen wel gebruikt worden bij het individueel coachen, maar de complete methode is bedoeld om te gebruiken in een groep. Dit hoeft echter geen homogene groep te zijn. Het werkt onafhankelijk van leeftijd, opleiding, achtergrond en andere aspecten van deelnemers. Hoewel Lego Serious Play bedoeld is voor groepen, is het uitgangspunt binnen de groep altijd het individu en is er aandacht voor iedereen.

Hoe werkt de Lego Serious Play methode?

Tijdens een sessie Lego Serious Play worden er altijd een aantal stappen doorlopen. Het startpunt is altijd een vraag die de facilitator stelt, waarna de deelnemers allemaal een eigen model bouwen als antwoord op deze vraag. Een facilitator kan bijvoorbeeld vragen: “Bouw een model en stel jezelf aan de hand daarvan voor.” De deelnemers gaan vervolgens allemaal een model bouwen dat verschillende delen van henzelf representeert. De derde stap is dan het vertellen van het verhaal aan de hand van het model, dit is tevens de belangrijkste stap. Hier vindt de uitwisseling en communicatie plaats. Als laatste krijgen anderen uit de groep de gelegenheid vragen te stellen of opmerkingen te maken.

Waarom Lego Serious Play?

Volgens Wicher werkt Lego Serious Play onder andere zo goed omdat je zowel met je hoofd als met je handen werkt; je bent sterk associatief én creatief bezig. Dit is een gouden combinatie. Vraagstukken waar Lego Serious Play goed bij past zijn eigenlijk heel divers. Zo kan het gebruikt worden voor teambuilding of communicatie, maar ook voor innovatie of de verbetering van bedrijfsprocessen.

Kortom,  de Lego Serious Play methode draagt bij aan (nieuwe) samenwerking tussen medewerkers, een positieve dynamiek, krachtige nieuwe inzichten en meer plezier!

Benieuwd naar de Lego Serious play methode? Lees er hier meer over.

Klik hier om de website van Wicher te bezoeken.


Hier zie je een voorbeeld van een model, gemaakt door een van de deelnemers van Wicher. 

17 april hebben wij de eerste Inspiratiedag van het jaar georganiseerd, lees hier meer over de onderwerpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik zoek een coach

Vind een coach die perfect bij jou past. Kies voor een telefonische intake voor het verhelderen van je coachvraag en krijg hierna de 2 best passende coaches voorgesteld.

Voor bedrijven

Op zoek naar een goede coach voor je medewerker(s) of team(s)? Wil je meer weten over onze dienstverlening? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Voor coaches

Heb jij interesse in de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan contact met je op om te kijken of er een eventuele match is. 

Neem contact met ons op