Coach of psycholoog: welke hulp past bij jou?

Stel: je loopt met een hulpvraag en hebt daarbij ook fysieke of mentale klachten. Je denkt hulp of advies van buitenaf goed te kunnen gebruiken. Met de termen coach en psycholoog ben je bekend, maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen? Bij welke hulpvragen kun je voor coaching kiezen en wanneer is het beter om naar een psycholoog te gaan?

Waar ligt de grens tussen coaching en therapie

Heeft de vraag te maken met zelfontwikkeling; of ligt er een diepere vraag ten grondslag? Of iemand psychologische hulp nodig heeft is soms lastig te bepalen. Bij twijfel kan een gesprek met de huisarts al heel veel doen, die kan bepalen of een doorverwijzing naar een psycholoog aan te raden is. Ook gecertificeerde coaches weten hier veel van en weten goed waar hun grenzen liggen tijdens de coaching. Een ongeschoolde coach die als psycholoog probeert op te treden, hoe goed de bedoelingen ook zijn, kan juist meer schade aanrichten. Een gecertificeerde coach zal problemen die dieper liggen dan zijn of haar expertise kunnen signaleren en handelen in het belang van de coachee. Een bekwame coach zal dus altijd een doorverwijzing aanraden waar nodig.

Wanneer kies je voor een coach
Aan de hand van een voorbeeld laten we je zien dat een coach je op een praktische manier kan helpen met stappen zetten om de klachten te verminderen, en minder stress en meer ontspanning te ervaren. Met gecertificeerde coach stel je doelen op en tijdens de sessies krijg je tools om daarin persoonlijk te onwikkelen.

Harmervaart een hoge werkdruk en vindt ontspannen moeilijk

Harm ervaart regelmatig veel stress op werk i.v.m. een hoge werkdruk en voelt drang om te presteren. Op zijn werk krijgt hij vaak teveel dingen op zijn bord wat hij lastig vindt om aan te geven. In het weekend is Harm mentaal vaak nog bezig met werk en hierdoor kan hij moeilijk ontspannen en genieten. Ook slaapt Harm vaak slecht omdat zijn hoofd ‘te vol’ zit. 

Harm kan met deze vraag waarschijnlijk goed terecht bij een coach, omdat hij de oorzaak goed kan aangeven. Harm kan leren om anders met zijn situatie op werk om te gaan. Grenzen aangeven, vragen om hulp, timemanagement en leren delegeren. Door zich hierin te ontwikkelen zal zijn belasting verminderen en zullen zijn klachten aanzienlijk afnemen. Het werken met een coach zal zijn zelfvertrouwen vergroten. Een soortgelijk traject beslaat meestal uit 6 a 7 sessies. In de praktijk zien we dat de werkgever vaak bereid is dit te betalen.

Heb jij last van stress of bijvoorbeeld moeite met alle ballen in de lucht te houden i.v.m. thuiswerken? Heb je behoefte aan snelle hulp en een luisterend oor? Je kunt dan gebruik maken van MIjn Coachmoment. Lees hier verder.

Wanneer kies je voor een psycholoog

Allereerst is het belangrijk te benadrukken dat als je bijvoorbeeld langdurige stress-klachten hebt en ze ernstig van aard zijn, er wellicht sprake is van een depressie of bijvoorbeeld een burn-out. Twijfel niet om dan naar de huisarts te gaan, deze kan je na jouw verhaal en klachten te onderzoeken, doorverwijzen naar een gespecialiseerde therapeut.

Lisa loopt al een tijd rond met een rotgevoel

Lisa, loopt al een tijd met een rotgevoel rond. Haar stemming is neerslachtig en ze voelt zich regelmatig verdrietig. Ze weet niet zo goed waar dit gevoel nou vandaan komt maar het is er bijna altijd. Ze staat vaak op en heeft geen zin in de dag, heeft weinig energie en kan niet goed aangeven wat ze nou leuk vindt en waar ze blij van wordt. 

Lisa is waarschijnlijk het meest gebaat bij een gesprek met haar huisarts en een doorverwijzing naar een psycholoog. Stemmingsproblemen komen regelmatig voor en kunnen een indicatie zijn van onderliggende psychologische vraagstukken. Zo zijn er meerdere vragen die een psychologische grondslag kunnen hebben.

Heb jij last van somberheid, angst of andere vervelende gevoelens die aan lijken te houden? Dan kun je kijken op GGZ online voor meer informatie en eventueel een oriënterend gesprek.

Een psycholoog én een coach
Psychologen en coaches werken beiden aan het veranderen van het gedrag, waarbij een psycholoog zich richt op het verleden en graaft naar verklaringen waar bepaald gedrag vandaan komt. Een coach is meer gericht op de toekomst, zoekt naar inzichten op gebied van belemmerende en motiverende aspecten en geeft je praktische handvatten om te werken aan gedragsverandering. Zeker bij een depressie of burn-out kan het dus helpen om eerst de diepte in te gaan met een psycholoog om daarna met een coach tot toekomstgerichte acties te komen. Door een traject met een psycholoog kun je uit een dal komen, met een coach zorg je er vervolgens voor dat je leven weer richting de top gaat.

Aan de slag met een coach
Gingermood heeft ruim 150 gecertificeerde coaches in de pool en wij staan voor jou klaar om je te matchen aan de best passende coaches bij jouw hulpvraag, persoonlijke waarden en voorkeuren. Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze unieke werkwijze en matching.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.