Wanneer je een coachvraag hebt en hiermee hebt besloten naar een coach te stappen, dan wil je natuurlijk wel dat je door een deskundige coach geholpen wordt. Het beroep ‘coach’ is echter geen beschermd beroep; iedereen mag zichzelf een coach noemen. Hierdoor zijn er ondertussen zo’n 63.000 coaches actief in Nederland. Dit maakt het belang van kwaliteit duidelijk; hoe vind je tussen al deze coaches een coach die daadwerkelijk een coachopleiding gevolgd heeft?
Uiteraard is het hebben van (levens)ervaring ook belangrijk voor een coach. Maar het label ‘coach’ betekent niet direct dat iemand ook in staat is om te helpen bij serieuze coachvragen. Zeker bij zwaarder wegende problemen zoals burn-out, maar ook bij de relatief simpelere communicatievraagstukken is het belangrijk dat een coach zich houdt aan richtlijnen die door bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen zijn opgesteld.
Met een coachopleiding leert een coach echter nog meer aan coachmethodieken, verdieping, kennis en vaardigheden. Dit draagt bij aan de continue ontwikkeling van een coach. Ook kan een coach met een coachopleiding zich specialiseren in bepaalde coachgebieden zoals stresscoaching of loopbaancoaching. Op deze manier kan de kwaliteit van de geboden hulp gewaarborgd worden.
Hiernaast is het ook belangrijk dat een coach goed past bij de coach en zijn of haar hulpvraag. Vind met behulp van onze matchingtool de best passende coach.