Vind een goede coach met deze 3 tips

De stap nemen om in gesprek te gaan met een coach kan een drempel zijn. Zeker als je voor de eerste keer ‘hulp’ zoekt. Om hulp vragen is iets waar de meeste mensen niet goed in zijn omdat het kan voelen als falen. Echter is het juist een teken van intelligentie. Af en toe eens met een coach te praten, bijvoorbeeld als je voor een belangrijke beslissing staat, zou veel mensen kunnen helpen om bewuster te leven en stappen te zetten die echt goed bij hem/haar passen. Als je eenmaal begint aan je zoektocht naar een goede coach kan dat nog wel eens tegenvallen. Want waar begin je je zoektocht? Met meer dan 63.000 coaches in Nederland kun je onderstaande tips goed gebruiken.

Coaching is een vrij beroep

Waarom zijn er zoveel coaches in Nederland? Enerzijds omdat er een groeiende vraag naar persoonlijke groei is en de taboe op coaching kleiner wordt. Anderzijds omdat coaching een vrij beroep is. Dat betekent dat iedereen, ongeacht opleiding, ervaring en kennis, zich bij de KvK mag inschrijven als coach. Je maakt een website en je kan vandaag nog je diensten aanbieden. Dat is best zorgelijk. Mensen die echt hulp nodig hebben, lopen de kans om geen goede ondersteuning te krijgen. Een goede screening vooraf is daarom erg belangrijk. 

Het zoeken van een coach is dus niet zo simpel. Wij hebben een paar tips om je op weg te helpen!

Heb jij een goede coach gevonden? Lees hier met welke 3 tips je het meest uit je coachtraject kan halen

Tip 1: Pas een simpele screening toe

De eerste check is of een coach de juiste opleidingsachtergrond heeft, waarbij je kan letten of coaches aangesloten zijn bij beroepsverenigingen zoals de NOLOC, NOBCO, STiR en LVSC. Slechts iets meer dan 10% van de coaches zijn bij een van deze verenigingen aangesloten. Dat biedt dus een eerste en snelle schifting. 

Tip 2: Voel je een klik? 

Eenmaal een coach gevonden met de juiste achtergrond en die aan lijkt te sluiten bij jouw voorkeuren, is het belangrijk om kort kennis te maken met deze persoon. Coaching is immers niet goedkoop, dus je wilt graag een goede keuze maken. Door een telefonische kennismaking kan je aanvoelen of de coach inderdaad aan jouw verwachtingen voldoet. Heeft de coach humor of is het een zakelijke coach? Een combinatie kan natuurlijk ook. Kan je gemakkelijk met de coach praten? Meestal voel je tijdens een korte kennismaking wel aan of je in de basis wel of geen klik hebt. 

Tip 3: Voorkom vooroordelen tot de coach

Wij mensen zijn behoorlijk bevooroordeeld als het gaat om het maken van keuzes. Wist je bijvoorbeeld dat mensen bij het zien van een foto direct geneigd zijn om positieve of negatieve eigenschappen aan de persoon toe te kennen? Op het moment dat je een coach aantrekkelijk vindt is de kans groter dat je een voorkeur hebt om met deze persoon een coaching traject aan te gaan.

Wil je nou zo objectief mogelijk en met veel gemak aan een traject beginnen met een coach waar jij mee matcht? Start de matching dan via Gingermood en vul de vragenlijst in. Na de intake met één van onze adviseurs ontvang jij 2 voorstelprofielen van coaches die matchen op persoonlijke waarden, voorkeuren m.b.t. de coach en jouw persoonlijkheid. Na een kennismaking met beide coaches maak jij de keuze die het dichtst bij je hart ligt. 

Jolanda, 37 jaar – “De coaching heb ik als zeer positief ervaren omdat het principe van zelf je coach uitkiezen na het invullen van de vragenlijst en telefonische intake voor mij goed heeft uitgepakt. Ik ben tot een coach gekomen die echt bij mij past. Ik ben geprikkeld om buiten mijn comfortzone te komen en er is echt effect behaald!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.