3 tips: Hoe haal je het meeste uit een coachtraject

Ieder mens is anders en er zijn talloze redenen waarom iemand op op zoek kan gaan naar een coach. Soms wordt iemand gestuurd door zijn manager en voelt het daardoor meer als een moetje dan een mogelijkheid om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Een ander gaat zelf proactief op zoek en heeft zijn coachvraag al helemaal uitgedacht. Deze verschillende scenario’s zorgen voor een andere start en voorbereiding op een coachtraject. De instelling en motivatie waarmee je aan een coachtraject begint kan verschillende uitkomsten van een coachtraject tot gevolg hebben. Hoe kun je een coachtraject zo goed mogelijk voorbereiden en wat kun je als coachee zelf doen om het traject te laten slagen? Of je het nu zelf betaalt of je werkgever, veel mensen ervaren een coach als een groot cadeau die het beste voor je uitpakt als je het zelf graag wilt hebben. 

#1: Wat is de coachvraag?

Voorafgaand aan het traject is het belangrijk om een beeld te schetsen van wat je graag wilt ontwikkelen. Denk alvast goed na over je coachvraag. Wat wil je precies bereiken en wat wil je uit het traject halen? Op deze manier ben je er bewust mee bezig. Het is natuurlijk niet zo dat de vraag al tot in de puntjes uitgewerkt moet zijn, want het verder uitdiepen en concretiseren van de vraag is ook een onderdeel van het coachtraject. Aan het begin van het coachtraject wordt de vraag volledig uitgediept en daarna leer je door middel van concrete oefeningen om hier in de praktijk aan te werken.

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.”

Albert Einstein

#2: Hoe wil je gecoacht worden?

Bij een effectief coachtraject matcht de benadering van een coach bij de voorkeur van de coachee. Deze benadering, of beter gezegd aanpak, kan erg verschillen. De ene coachee gelooft het meest te kunnen bereiken met een confronterende coach die hem of haar de nodige sturing geeft, terwijl een andere coachee graag tips en tricks wil hebben om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dit hangt af van de persoonlijkheid van de coachee en van de leerstijl. Het kan ook anders werken. Als een coachee bijvoorbeeld steeds ergens tegen aanloopt omdat hij confrontaties juist uit de weg gaat, kan een confronterende coach juist heel goed werken. Het kan dus belangrijk zijn om samen met een professional de coachvraag te verhelderen en erachter te komen welke aanpak mogelijk het beste past. Je kunt je hierover laten adviseren en kiezen om je te laten matchen aan een coach die echt goed bij je matcht. 

#3: Het allerbelangrijkst: de intrinsieke motivatie

Een van de belangrijkste redenen waarom coachtrajecten niet optimaal benut worden is het missen van de juiste intrinsieke motivatie. Oftewel, de motivatie om vanuit jezelf te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Om die reden is het goed om van tevoren te bedenken wat een coachtraject je kan brengen. Probeer vanuit het oogpunt van persoonlijke ontwikkeling te bedenken welke stappen je samen met de coach zou kunnen zetten.  

Het kan werken om doelen die je hebt op te schrijven. Je hoeft daarbij nog niet na te denken over hoe (en of) je die kunt bereiken. Denk na over hoe jouw ideale situatie eruit zou zien voor elk doel. Dit kan een leuke manier zijn om voor jezelf in kaart te brengen wat je aan zou willen passen. .Daarna kun je het rijtje afgaan en bedenken wel van die doelen voor jou prioriteit heeft. Als je enthousiast wordt van de ideale situatie die je hebt bedacht kun je overwegen om hieraan te werken met behulp van een coach. Praat erover met een paar mensen uit je omgeving die je vertrouwt. Spreek je hardop uitspreekt wat je graag zou willen leren tijden je coaching. Op deze manier wordt je steeds bewuster van de mogelijkheden in jouw ontwikkeling en raak je ermee vertrouwd en vergroot het de motivatie. 

“Ik los het zelf wel op”

Een coachtraject aangaan kan een drempel zijn. Mensen zijn vaak geneigd om (ingewikkelde) vraagstukken zelf op te lossen. Die zelfstandigheid en de wil om dingen zelf te leren valt te bewonderen.. Advies of sturing in de vorm van coaching kan deze zelfredzaamheid en het leerproces juist ondersteunen. Daarnaast lucht het op om met iemand te praten en zal er minder ‘claim’ op je omgeving gelegd worden. Het is goed om te praten met iemand van buitenaf omdat deze persoon er objectief tegenaan kijkt en je een andere kijk kan geven op het vraagstuk. Zoals Albert Einstein zei” We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.