Tips tegen werkstress van twee van onze gespecialiseerde stresscoaches

Ruim een derde van het verzuim op de werkvloer wordt veroorzaakt door werkstress. Deze week is het de Week van de Werkstress, een goed moment om extra stil te staan bij dat het op tijd herkennen en handelen kan bijdragen aan verkleinen van de kans op een burnout. Wij vroegen Gingermood coaches Marcel Jansen specialist op het gebied van stressmanagement – en Annegien Kerckhoven – stress- en burn-out specialist, naar hun belangrijkste tips.

Even voorstellen

Sinds 1998 is Marcel al aan het werk als coach/counselor en heeft hij tegenwoordig zijn eigen bureau Human AwarD (Human Awareness Development). Nadat hij in 2000 een burn-out kreeg startte hij zijn praktijk en is hij gedreven om, vanuit eigen ervaring, mensen te helpen om met werkdruk om te leren gaan.

Annegien is een ervaren coach en stress- en burn-out specialist. Ze streeft naar het verkrijgen van een duidelijk inzicht in belemmerende patronen en overtuigingen. Haar doel is dat er middels een duurzame gedragsverandering voor gezorgd kan worden dat coachees zich gelukkiger, fitter en meer in balans gaan voelen en beter omgaan met stress.

Hoe herken je werkstress?

Marcel: Stress-signalen kunnen zich manifesteren op gedrags-, fysiek en psychisch gebied. Dit splitst zich op in signalen die wel of niet door de omgeving opgemerkt kunnen worden. Signalen die wel opgemerkt kunnen worden zijn bijvoorbeeld vergeetachtigheid, onverschilligheid en onvriendelijke reacties naar klanten. Signalen die niet opgemerkt kunnen worden zijn bijvoorbeeld: een verhoogde bloeddruk, slechter slapen en vaker moe zijn. 

Annegien: Als (werk)stress te lang aanhoudt krijg je fysieke en mentale klachten en veranderingen in emotie of gedrag. Je bent jezelf niet meer. Stresssignalen verschillen per persoon: de een krijgt darmklachten, pijn in de nek of rug of last van slapeloosheid, de ander wordt prikkelbaar en gaat tandenknarsen in zijn slaap. Je bent vermoeider en vaak krijg je meer moeite met concentreren en kun je emotioneler reageren dan je van jezelf gewend bent. Het is vooral belangrijk bij jezelf te herkennen wat voor jou de (eerste) signalen zijn dat de stress te lang aanhoudt en klachten gaat veroorzaken. 

Wat zou je als belangrijkste tip meegeven om met werkstress klachten om te gaan? 

Annegien: Zorg voor voldoende rust- en herstelmomenten gedurende je (werk)dag. Pauzes houden dus! Ook even dat kopje koffie of tijd maken voor dat praatje met je collega is hartstikke noodzakelijk. Het is de afwisseling tussen inspanning en herstel/ontspanning die ervoor zorgt dat je je batterij niet leeg trekt. 
Wanneer je al een tijdje voelt dat het niet lekker loopt is het belangrijk om in actie te komen. Begin met fysiek te ontspannen door te bewegen (wandelen minimaal een half uur tot uur per dag is erg effectief), ontspannings- en/of ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast is het heel belangrijk voor jezelf in kaart te brengen wat je grootste stressoren zijn, zodat je deze actief kunt gaan aanpakken. Welke patronen herken je bij jezelf? En kom je er niet alleen uit, blijf niet te lang met je klachten rondlopen, voorkomen is beter dan genezen; zoek professionele hulp om je te begeleiden je (werk)stress onder controle te krijgen

Marcel:
Preventie is beter dan werken aan genezing! Een van de mogelijke preventieve maatregelen is het laten uitvoeren van een stresstest. Er zijn verschillende testen die een indicatie geven of iemand “lijdt” aan een teveel aan stress. De medewerker kan met zo’n test op een gestructureerde wijze zijn werksituatie onder de loep nemen. Opzet is om ongeveer 3 – 4 maal per jaar een test in te vullen om zelfbewust te worden van eventuele veranderingen. De manager heeft hierin een faciliterende rol en kan dit ook onderdeel maken van de periodieke functioneringsgesprekken.

“Als ik stress ervaar, helpt het mij om meteen naar buiten te gaan en te bewegen,
hierdoor ontstaat er letterlijk meer lucht en ruimte”

Wat doe je zelf eigenlijk tegen werkstress klachten?

Marcel: Ik neem voldoende rust. Zo ben ik elk jaar bijna 3 maanden vrij in de zomermaanden en ga dan ergens in de wereld 10 weken fietsen om mijn hoofd leeg te maken. Ik zeg zoveel als mogelijk “nee” tegen werk of opdrachten die ik niet leuk of uitdagend vind. Dit kost omzet maar geeft veel rust en plezier.
Ik richt mijn aandacht op dat wat wel kan in plaats van mijn aandacht te richten op dat wat nu niet kan (bijv. vanwege Corona). Tel je zegeningen en wees dankbaar.

Annegien:  Het helpt mij om goed overzicht te houden van mijn werkactiviteiten en er een reële planning op na te houden. Als ik merk dat mijn stress begint op te lopen, helpt het mij meteen om naar buiten te gaan en te bewegen, hierdoor ontstaat er letterlijk meer lucht en ruimte. Daarnaast kijk ik wat nu echt de stress veroorzaakt. Is het een echt probleem? Oplossen. Zijn het enkel mijn eigen gedachtes of gevoelens? Onder ogen zien, relativeren en loslaten. 

Benieuwd naar onze andere blogs? Klik hier

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.