Thuiswerken – ‘de lol gaat er wel af’

“Voor veel mensen is thuiswerken een grote uitdaging en het is geen schande om dat toe te geven.” Gingermood heeft daarom het Thuiswerk Intervisie Programma opgericht, welke wordt geleid door een gecertificeerde coach. Dit programma biedt jou of je medewerkers de mogelijkheid om te praten met anderen die met dezelfde dingen worstelen.

Robin van Grieken (28) vertelt in deze blog openhartig over zijn ervaringen met thuiswerken tijdens de coronacrisis, een thema waar veel (met name jonge) werknemers mee worstelen. Hij legt uit waar hij tegenaan is gelopen en wat hem geholpen heeft hier beter mee om te gaan. Zo probeert hij nog meer bewustzijn te creëren bij zowel werkgevers als werknemers en mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen een hart onder de riem te steken.

Mijn ervaring met thuiswerken

Als ik de coronacrisis een titelsong moest geven zou het Work From Home zijn van de groep Fifth Harmony. Voor de mensen die het liedje niet kennen, de titel geeft de grap al aardig weg (opzoeken is op eigen risico). Het is natuurlijk een thema waarover al ruimschoots is geschreven en waar de (Nederlandse) beroepsbevolking veel mee te maken heeft. Zelf dacht ik in het begin nog: “Lekker, dan hoef ik niet elke dag heen en weer te reizen naar Amsterdam.” Die reistijd kon ik aan hele andere dingen besteden, sporten bijvoorbeeld (hoewel de sportscholen toen natuurlijk dicht waren dus daarvoor was ook wel enige creativiteit nodig). Werken vanuit huis had in eerste instantie zeker voordelen, een beetje zoals het liedje waar ik het over had heel vrolijk en catchy klinkt als je het de eerste keer hoort.

Na een tijdje begonnen de nadelen alleen ook wel duidelijk te worden. Voor mij was het mijn eerste ‘grote-mensen-baan’ dus alles was nieuw. Wat komt er allemaal kijken bij een fulltime baan? Hoe werk je met elkaar samen, zeker vanuit huis? Wat wordt er van mij verwacht? Wat is de identiteit van het bedrijf waar ik werk en wat is mijn rol daarin? Het is zoals het liedje van Fifth Harmony: na het een paar keer te hebben gehoord is de lol er een beetje vanaf en wordt het irritant.

Tijdens het werken vanuit huis miste ik het contact met mijn collega’s, ik miste sturing en de kans om te sparren, ik miste het grapjes maken met collega’s en de wekelijkse borrels op kantoor. Mijn productiviteit ging omlaag omdat ik niet goed wist wat er van me werd verwacht en omdat ik de binding met het bedrijf waar ik werkte aan het verliezen was. Ik begon te merken dat ik het moeilijk vind om te werken zonder duidelijk doel. Voor mij is de ‘waarom’ heel erg belangrijk. Duidelijk voor ogen hebben waar we naartoe werken geeft mij heel veel energie en dat vond ik moeilijk om voor ogen te houden terwijl ik in mijn eentje aan de keukentafel zat te werken.

Wat hielp mij om beter om te gaan met thuiswerken?

Zoals ik al zei is er ontzettend veel geschreven over thuiswerken en zijn er 100.000 tips te vinden om hier beter mee om te gaan. Overleg met collega’s, zorg dat je zichtbaar blijft, onderhoud ook informeel contact met je collega’s, zorg voor een fijne plek om te werken. Tips vanuit bijvoorbeeld de sociale- of arbeid- en organisatiepsychologie die inspelen op erkenning en sociaal contact. Deze tips zijn ook zeker bruikbaar en kunnen al veel verschil maken. Het NRC heeft hier een mooi lijstje van gemaakt.

Wat mij uiteindelijk heel erg geholpen heeft is praten met een coach. Tijdens die gesprekken heb ik veel geoefend met bijvoorbeeld het onderzoeken van mijn eigen gevoelens. Vanuit bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat gebeurt er als ik de hele dag alleen thuis zit te werken?’. Door hierover na te denken begreep ik beter waar ik nou echt behoefte aan had. Dit zorgde ervoor dat ik me bezig kon gaan houden met het verbeteren van de situatie in plaats van te blijven hangen in frustratie omdat het me niet lukte om mijn werk af te krijgen.

Thuiswerk Intervisie Training

Heb jij ook moeite met thuiswerken? Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling en heb je dat steuntje in de rug nodig om die stap te zetten? Speciaal voor die werknemers start er een Thuiswerk Intervisie Training in november. Dit programma bestaat uit 3 groepsbijeenkomsten en 4 sessies individuele coaching met de beste, best passende coach voor jou.

Incompany
Deze training wordt ook ingezet bij klanten als Incompany training of voor één of meerdere losse medewerkers. De startdatum is in overleg. Meer weten? Neem contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.