Je aandacht naar binnen richten: 3 tips

Jaarlijks naar de tandarts gaan. Een massage nemen ter ontspanning en naar de fysio gaan om van je klachten af te komen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van hele normale manieren om te werken aan je gezondheid. Werken aan de gezondheid van je geest en je aandacht naar binnen richten zou minstens zo normaal moeten zijn. Voelen of het wel goed met je gaat, of je wel voldoende tijd voor jezelf vrijmaakt en jezelf af te vragen of je nog wel met de juiste dingen bezig bent. Doe jij dit al regelmatig? We leven in een gehaaste maatschappij, met veel druk en prikkels, waardoor we regelmatig vergeten stil te staan bij de innerlijke gezondheid. En juist die totale APK, lichamelijk en mentaal, is erg belangrijk. Richt jij je aandacht al naar binnen?

Er zijn veel manieren die jou kunnen helpen om meer aandacht te geven aan je innerlijke, mentale gezondheid. Wij geven je graag wat praktische tips waar je gelijk mee aan de slag kunt gaan!

1. Creëer tijd voor en met jezelf

Even een momentje voor jezelf doet een mens vaak goed. Geniet bijvoorbeeld van die perfecte kop koffie op de hoek, pak een lekker warm bad of juist een koude douche, doe een meditatie of wandel een rondje door de natuur. Kijk wat voor jou werkt om even met jezelf te zijn en die gehaaste wereld om je heen los te laten. Hoe je dit doet is voor iedereen verschillend.

We weten dat het moeilijk kan zijn om me-time in te plannen en dat het zelfs energie kan kosten. Begin daarom klein, plan het in en kijk of je de status quo een beetje kunt laten gaan. 

2. Zorg dat je goed slaapt en beweeg voldoende

Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Ze krijgen de tijd en de kans om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Daarbij helpt bewegen om stress te verminderen. Je bloeddruk gaat omlaag en je gewicht blijft op peil. Beweging helpt vervolgens weer voor een goede nachtrust. Begin dus met bewegen en creëer die win-win situatie.

3. Kletsen over gevoelens en gedachten

Weet jij wat je voelt of weet je dat juist niet? Praten met een familielid, een vriend en/of collega kan goed helpen om te ventileren en je gedachten en gevoelens aandacht te geven en te ordenen. Vaak geeft een goed gesprek opluchting en kan het je helpen met nieuwe inzichten en loslaten. Dat lukt helaas niet altijd met iemand waar je heel close mee bent. Soms is praten dan juist moeilijk, pijnlijk of te privé. Gelukkig zijn er professionals die je daarbij kunnen helpen.

Heb je wel eens aan een professionele coach gedacht? Professionele coaches zijn opgeleid om de juiste vragen te stellen. Ze kennen je (nog) niet. Ze oordelen niet en geven geen mening. Zij zoeken de antwoorden in jou. Een coach kan je helpen om doelen te stellen, je focus te houden, je passie te ontdekken, inspiratie te geven en nieuwe tools te leren om met jezelf en anderen om te leren gaan. Gelukkig is er binnen veel organisaties steeds meer aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers en daarbij ook de inzet van coaching. Check bij je leidinggevende en/of HR wat de mogelijkheden zijn.

“Op het moment dat je denkt dat je het zelf moet doen en alle vragen zelf moet beantwoorden. Is dat zonde. Je maakt in je leven namelijk een heleboel ontwikkelingsstappen door. Op zo’n kruispunt is het heel belangrijk om daarover door te praten met mensen. Denk aan samenwonen, kinderen krijgen, een andere baan. Hele leuke life-events die allerlei vragen kunnen oproepen. Ook andere vragen, zoals rouw, verlies van een baan of van een dierbare zijn vragen waar je heel goed voor bij een coach terecht kunt.”

Dickey Pronk, directeur van Gingermood

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met jezelf en je mentale gezondheid en heb jij behoefte aan een goed gesprek? Doorbreek patronen en plan hier een afspraak in met een coachmatcher van Gingermood om aan een coach gematcht te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.