Loslaten en ‘PRESENCE’

Deze blog is geschreven door Gingermood coach Robert de Wilde.

Jaren geleden was ik klaar met hardrennen; mijn lichaam wilde niet meer. Ik ging van sportarts naar sportarts. Totdat ik las over ‘barefoot running’. Ik reed naar het strand van Noordwijk. En begon daar met wandelen op blote voeten. Het zachte zand zorgde voor hernieuwd contact met de aarde. Mijn knieën konden weer wennen aan de belasting. Mijn heupen gingen zich opnieuw ‘zetten’. Het zout van de zee was vast goed voor me, zo verbeeldde ik me, en ik liep door de branding.

Ik luisterde naar audioboeken. En realiseerde me dat het soms mooi genoeg is om gewoon te lopen. Te zijn in de natuur. En de creatieve gedachten die vanzelf komen.

Het zou nog 10 jaar duren, maar uiteindelijk liep ik in Egmond een halve marathon, weer langs de zee. Nu wandel ik graag over het strand en door de buurt. Ik heb het herontdekt.

Deze tijd van Covid-19 heeft grote effecten op mijn omgeving, net als bij iedereen.

Ik ben trots hoe ik me staande hou. Maar niet altijd. Ik negeer mijn administratie, schrijf te weinig artikelen. Heb er last van dat ik weinig harde deadlines opgedrongen krijg. Het sporten gaat wel weer goed, ik bel mijn ouders vaker en neem contact op met lang genegeerde vrienden.

Dieper in jezelf kijken

Soms helpt het om even stil te staan. En na te gaan, wat gebeurt er eigenlijk met me?

Er is sowieso meer tijd daarvoor; we rennen minder rond en zitten minder op de weg. Desondanks gebeurt er veel, de wereld verandert. Misschien wordt nooit meer zoals vroeger.

Juist dit alles maakt het een periode om eens dieper in jezelf te kijken, te observeren en te reflecteren.

Diep in jezelf kijken is niet gemakkelijk — zelfs niet voor coaches of therapeuten. Want je wordt geconfronteerd met je geest en gedachten. En ook de pijnlijke.

Maar die momenten van dieper zelfonderzoek leveren ook inzichten op. Soms groot, soms klein. En die inzichten leiden weer tot veranderingen.

Over de dingen die je anders wilt gaan doen. Misschien zelfs hoe je nadenkt over de wereld.

Loslaten

In de klassieker ‘Presence’ (een ontdekkingsreis naar diepgaande verandering in mensen en organisaties) van Otto Scharmer et al, gaat het vooral om verandering en dieper luisteren (écht luisteren).

Volgens de U-theorie ga je bij echte verandering eerst omlaag, daarna land je op bodem van de U (presencing), vervolgens dan komt er ruimte voor nieuwe inzichten (rechts in de U). Een voorwaarde daarvoor: eerst afstand nemen. Bestaande identiteiten, behoeften aan controle, vooroordelen en vastgeroest denken + doen loslaten.

Scharmer zegt erover: “letting go and letting come, based on what we are seeing together: letting go of previous plans, and letting come what is about to emerge.

Iedereen die een ernstige sportblessure heeft gehad, herkent dit. Je komt liggend op de bank tot het besef dat je niet anders kan dan de knie omhoog houden, en straks weer voorzichtig wennen aan nieuwe stapjes. Soms is de knie nooit meer dezelfde.

Scharmer vertelt over een brand in zijn jeugd: hij zag de rokende puinhopen van zijn historisch familiehuis dat tot de grond afbrandde. En ondanks de schok (dankzij?) kreeg hij het inzicht, ‘ik ben meer dan dit huis’. Het huis is de metafoor voor de samenleving, het werk et cetera, zoals je het nu kent. Hij kwam los van het huis, dat niet meer was, en waar hij zulke mooie jeugdherinneringen aan had.

En hij realiseerde zich dat hij klaar was voor de toekomst; een jongen zonder zijn ouderlijk huis. Hij was in één nacht door de bodem van dit U-model gegaan dat voor verandering staat. Hij moest eerst loslaten, voordat nieuwe mogelijkheden zich ontvouwden.

En erna — na Covid-19?

Kan je net als ik best gedijen in een tijd van meer rust op straat, minder herrie, minder uitgaven en samenzijn met ‘t gezin? Als ik eerlijk ben, geniet ik namelijk ook een beetje.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: hecht je niet teveel aan deze tijd van Corona. Ook dit (de quarantaine) gaat over. Dus gaan we straks wéér door een verandering en verzet ertegen maakt het alleen maar lastiger.

Voorlopig focus ik me op de concrete dingen die ik ga doen in mijn nieuwe leven.

1. Wandelen

Een mooie vorm van ‘mindfulness’ is wandelen. In de stad of op het strand. Je ziet zoveel andere dingen dan op de fiets, scooter of in de auto.

2. Ochtendritueel

Een ochtendritueel zonder ambitie. Yoga instructiesfilmpjes of apps gebruik ik niet. En is ook niet nodig. Leg simpelweg een yogamatje neer en probeer er elke dag even op te gaan zitten. Soms rek ik voorzichtig. Als je maar dagelijks 15 minuten op je mat zit of ligt. De yogi’s noemen dit de ‘dedication to the mat’. Telefoon uit, eventueel rustige muziek aan. De ruimte in het hoofd komt vanzelf.

3. Oude vriendschappen

De afgelopen periode leende zich uitstekend voor het opnieuw contact leggen met door drukte verwaarloosde vrienden of familie.

Er is ineens tijd voor geplande facetime momenten. Of spontane belletjes via Zoom. Luister eens wat meer, in plaats van te praten. En voel wat er gebeurt als je met je verleden in contact komt.

Laat je inspireren door Instagram stories. En stuur creatieve producten waar je om kan lachen; filmpjes of foto’s. Het is helend om oude vrienden te zien. Deze tijd verenigt ons; we hebben allemaal dezelfde uitdagingen en er is ruimte voor echte connectie.

4. Denk na over je nieuwe leven

Er gaan dingen in ons leven voorgoed veranderen. En dus denk ik na over hoe ik de komende jaren ga invullen. Wil je zo hard blijven werken, wil je creëren? Wil je meer in de natuur zijn. Iets aan je schulden doen? Of aan je inslapende lichaam?

Suggestie:
Maak een lijstje met kolommen. De eerste kolom is “wat ik graag doe”, de tweede kolom “waar ben ik goed in”, “wat zijn mijn waarden”, “wie of wat heb ik nodig om te komen waar ik heen wil”. Het helpt je om je (hernieuwde) doel in het leven helderder te krijgen.

Dan heb je in ieder geval één ding ten gunste veranderd.

Benieuwd naar onze andere blogs? Klik hier

Bronnen:

· Presence’ (een ontdekkingsreis naar diepgaande verandering in mensen en organisaties) van Otto Scharmer et al (2015).

· Eight Emerging Lessons: From Coronavirus to Climate Action (Otto Scharmer) (Medium.com)

· Blue Zones: Three Tips for Staying at Home to Emerge from the Pandemic Happier & Healthier (Mark McDermot, Easy Reader News, 27 april 2020)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.