Leertafel: Waarden – Barrett Value methode

Schrijf voor jezelf 10 waarden op die voor jou op dit moment het belangrijkst zijn. Kies uit deze 10 nu je top 3 en bedenk per waarde:

  • Waarom is deze waarde belangrijk voor jou?
  • Op een moment dat je deze waarde echt leefde, welk gedrag vertoonde je om deze waarde te ondersteunen?
  • Hoe reageer je als anderen deze waarde niet belangrijk vinden?

Tijdens de Leertafel van dinsdag 27 augustus heeft Gingermood-coach Brechje van Geenen het gehad over waarden. Waarden kunnen onder andere ons handelen verklaren. Denk aan de ijsberg-metafoor (McClelland): waarden liggen onder de oppervlakte; ze zijn niet direct zichtbaar, maar ze drijven wel ons gedrag.

Globaal zijn er vier soorten waarden:

  • Kernwaarden: dit zijn de 2 of 3 waarden die het dichtst bij je staan
  • Geambieerde waarden: deze waarden zou je graag nog meer willen doorleven
  • Permission to play-waarden: dit zijn waarden die je meedraagt omdat je ze aangeleerd hebt, of omdat ze ‘horen’
  • Onopzettelijke waarden: waarden die spontaan zijn ontstaan

Waarden kunnen uiteraard positief zijn; maar teveel van een bepaalde waarde ook belemmerend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waarde ‘eerlijkheid’. Op zich is dit een positieve waarde, maar teveel eerlijkheid kan iemand ook belemmeren in zijn of haar functioneren. Daarnaast kunnen waarden ook in hiërarchie met elkaar staan. Deze hiërarchie verschilt per situatie en kan beïnvloeden hoe iemand reageert als hij/zij in een situatie terecht komt waarin twee waarden conflicteren. Wanneer je bewust bent van je waarden, de hiërarchie ertussen en de bijbehorende overtuigingen, creëer je ruimte om je gedrag te veranderen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; hoe groter je bewustwording, hoe groter die ruimte.

Barrett Value Centre Waardenscan

Aan de hand van de Barrett Value Centre Waardenscan kun je je eigen waarden in kaart brengen. Waarden worden in deze methodiek verdeeld over zeven ‘niveaus van bewustzijn’. Een succesvol persoon heeft volgens de methode van Barrett Value Centre waarden over de gehele linie van niveaus, maar het kan heel goed voorkomen dat iemand in bepaalde levensfases waarden heeft die zich concentreren rond specifieke niveaus.

Benieuwd naar wat jouw waarden zijn en waar ze zich bevinden binnen de zeven niveaus van bewustzijn? Je kunt hier een persoonlijke waardentest doen!

De Gingermood Leertafels

Ongeveer 6 keer per jaar organiseert Gingermood een Leertafel op kantoor, speciaal voor de coaches van Gingermood. Een Leertafel is een interactieve lezing in een kleine setting (maximaal 12 coaches) van ongeveer 1,5 uur waarbij we een Gingermood-coach vragen om meer te vertellen over een bepaald thema, een bepaalde methode of een specialisme. Het is dus voor coaches en door coaches! Tijdens de Leertafel is altijd ruimte om vragen te stellen of met elkaar te sparren over onderwerpen. Zo blijven de coaches zich ook op die manier ontwikkelen en bouwen we aan een echte Coach-community waarbij betrokkenheid en persoonlijk contact centraal staan.

De vorige Leertafel ging over ‘Levels of Reality in coaching’. Meer lezen? Klik hier.

1 gedachte over “Leertafel: Waarden – Barrett Value methode”

  1. Pingback: Leertafel: Stresspreventie: De burn-out de deur uit! - Gingermood - De coachmatchers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.