Op vrijdag 4 september heeft Elena Martini een Leertafel gegeven aan de coaches van Gingermood. De workshop ging over het thema: ‘Drama in bedrijf: de kracht van psychodrama bij het werken met groepen.’ Tijdens deze training stond ervarend leren centraal. Volgens Elena is dit belangrijk omdat je mensen zo tot echte gedragsveranderingen en tot duidelijke keuzes kunt laten komen. Elena werkt als MFN-registermediator met als specialisatie arbeidszaken en werkt als geregistreerd coach.
Maar wat is psychodrama nu eigenlijk?
Psychodrama staat voor het toepassen van dramatechnieken. Hierbij analyseer je de deelnemer niet uitsluitend via denken en praten, maar direct via beleving. Door de vraag in scène te zetten, gaan automatisch allerlei dimensies van het beleven meedoen: kijken, horen, voelen, de ruimtelijke dimensie. De beleving in drama wordt nog versterkt door lichamelijkheid, beweging, positionering en houding.
Toepassen psychodrama, voicedrama en gedragsdrama
Tijdens deze Leertafel liet Elena de coaches ervaren hoe het is om gebruik te maken van psychodrama, voicedrama en gedragsdrama.
Voordat we met deze oefeningen startten, vroeg Elena aan iedere coach om een vraag in te brengen. De 2 meest interessante vragen werden uitgekozen en behandeld.
De eerste vraag werd behandeld door middel van voicedrama. Net als bij psychodrama worden persoonlijke thema’s hierbij in scène gezet. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende persoonlijkheden. Door middel van deze techniek ervaart de deelnemer 2 verschillende kanten: de primaire kant en de verstoten kant. Door gebruik te maken van deze techniek kan er inzicht verkregen worden in onze innerlijke delen in relatie tot een vraag of dilemma.
Vervolgens liet Elena de coaches ervaren hoe het is om een vraagstuk te behandelen. Dit deed ze door gebruik te maken van gedragsdrama. Hierbij wordt er samen met de hoofdpersoon een concreet doel geformuleerd. Het doel wordt aan de andere kant van de ruimte geplaatst in de vorm van een attribuut.
Tijdens de weg naar het doel, ervaart de hoofdpersoon aan de ene kant zowel interne als externe belemmeringen (beren) op de weg. En aan de andere kant interne en externe hulpbronnen. Deze stemmen kunnen na gedaan worden door bijvoorbeeld collega’s of andere groepsgenoten. Hierdoor kan je de deelnemer laten oefenen met effectief gedrag.
“Door ervarend te leren kunnen mensen echt overgaan tot gedragsverandering” – Elena Martini
We willen Elena bedanken voor deze leerzame leertafel. Ondanks dat er gebruik gemaakt moest worden van de ruimte en rollenspellen, is de workshop op een veilige manier gegeven met inachtneming van de coronaregels.
Leestips
Drama in bedrijf– Lex Mulder
Ik en mijn ikken– Karin Brugman en Berry Collewijn
Ongeveer 6 keer per jaar organiseert Gingermood een Leertafel op kantoor, speciaal voor de coaches van Gingermood. Een Leertafel is een interactieve lezing in een kleine setting (maximaal 10-12) coaches) van ongeveer 1,5 uur waarbij we een Gingermood-coach vragen om meer te vertellen over een bepaald thema, een bepaalde methode of een specialisme. Het is dus voor coaches en door coaches! Tijdens de Leertafel is altijd ruimte om vragen te stellen of met elkaar te sparren over onderwerpen. Zo blijven de coaches zich ook op die manier ontwikkelen en bouwen we aan een echte Coach-community waarbij betrokkenheid en persoonlijk contact centraal staan.
Benieuwd naar onze andere blogs? Klik hier