Leertafel: Coachen op basis van behoeftes en belangen

Afgelopen week 22 januari was het weer tijd voor de eerste Leertafel van het jaar! Dit keer was het de beurt aan coach Eric Westra; hij gaf een workshop aan de andere aanwezige Gingermood coaches met als thema: Coachen op basis van behoeften en belangen bij mensen. Eric werkt als organisatiepsycholoog en heeft al ruim 25 jaar ervaring als coach, trainer, en organisatieadviseur. In 2015 verscheen zijn boek: “Samenwerken: De essentie”.

Maar wat bepaalt nu eigenlijk het gedrag van mensen in organisaties? Een rondje langs de coaches leverde vooral antwoorden als; zelfbeeld, hun fysieke en sociale omgeving, hun persoonlijke levensgeschiedenis, etc. 

Eric heeft ons daarna meegenomen in zijn model om het gedrag van mensen te analyseren en te beïnvloeden. Zijn belangrijkste stelling: 

‘Mensen vertonen gedrag om hun belangen te beschermen en behoeften te vervullen’

In zijn model betekenen behoeften fundamentele, tijdloze verlangens zoals de behoefte aan respect, waardering of veiligheid. Belangen daarentegen komen meer voort uit de korte termijn. Als voorbeeld geeft Eric de workshop die hij zelf geeft. Om een goede workshop te geven moet de pont op tijd komen, de laptop goed werken, etc. Dit zijn de belangen die hierbij kwamen kijken. Zodra iemand zichzelf een doel stelt, ontstaat er een ‘piramide’ van belangen. Maar een belangrijke drijfveer om de workshop te geven is de behoefte aan erkenning en waardering.

Gedrag - behoeftes en belangen- coaching

In het tweede deel van de workshop illustreert Eric aan de hand van een aantal casussen hoe je zijn model kunt toepassen om te analyseren wat er gebeurt tussen mensen, en tevens aangrijpingspunten kunt vinden om de samenwerking tussen partijen te verbeteren.

Casus: een afdelingshoofd en zijn directeur

In de besproken casus ging het om een afdelingshoofd en zijn directeur. De directeur wilde dat het afdelingshoofd meer zou delegeren en meer overzicht zou houden. De reactie van het afdelingshoofd was dat hij tijd te kort kwam. De achterliggende gedachte hierbij was dat de afdelingsleider vindt dat zijn directeur geen goede coach is, en hij voelt zich eenzaam. Ondertussen vindt zijn directeur hem geen goede projectleider, wat hem frustreert. Deze gevoelens ontstaan doordat het afdelingshoofd en de directeur langs elkaar heen praten.

Onder deze interactie hebben beide partijen hun eigen belangen en behoeftes die hieruit geanalyseerd kunnen worden. Zo is het belang van het afdelingshoofd om zich staande te houden, en dat van de directeur om successen te behalen. De onderliggende psychologische behoefte van het afdelingshoofd is steun en begrip ontvangen, zijn directeur wil erkenning en bewondering. Deze casus toont aan hoe belangrijk het luisteren naar elkaars behoeftes en belangen is, wanneer dit niet gebeurt kunnen er conflicten of gespannen verhoudingen ontstaan. 

We vonden het erg leuk dat er zoveel coaches aanwezig waren. De feedback die we terugkregen van coaches was vooral dat het een helder en inspirerend verhaal was, waar toepasbare inzichten uit gehaald konden worden. 

In Erics boek “Samenwerken: De essentie”  staan veel herkenbare voorbeelden van goede en slechte samenwerking in organisaties. Het biedt daarnaast bruikbare modellen en concrete richtlijnen om toe te passen in de praktijk.

De Gingermood Leertafels

Ongeveer 6 keer per jaar organiseert Gingermood een Leertafel op kantoor, speciaal voor de coaches van Gingermood. Een Leertafel is een interactieve lezing in een kleine setting (maximaal 12 coaches) van ongeveer 1,5 uur waarbij we een Gingermood-coach vragen om meer te vertellen over een bepaald thema, een bepaalde methode of een specialisme. Het is dus voor coaches en door coaches! Tijdens de Leertafel is altijd ruimte om vragen te stellen of met elkaar te sparren over onderwerpen. Zo blijven de coaches zich ook op die manier ontwikkelen en bouwen we aan een echte Coach-community waarbij betrokkenheid en persoonlijk contact centraal staan.

De vorige Leertafel ging over Stresspreventie. Meer lezen? Klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.