Inspiratiedag: Is geluk maakbaar?

Vrijdag 23 april was het zover: de eerste Inspiratiedag van 2021, wederom in de vorm van een webinar! Spreker Reine Rek hebben we als inspiratiebron uitgenodigd en zij heeft ons vanuit haar humanistische achtergrond een filosofische spiegel voorgehouden en kritisch naar het vak coaching gekeken.

Reine Rek is een praktisch filosoof en humanisticus die zich richt op zingeving en humanisering. Ook heeft ze zich verdiept in vormen van spiritualiteit die een lichaamsgerichte, aardse en praktische sfeer hebben. Ze is een counselor, maar ook een spreker. In deze webinar spreekt ze over ons beeld dat gelukkig zijn maakbaar is, ofwel het maakbaarheidsideaal.

Hoe verhoud jij je als coach tot maatschappelijke idealen? 

De samenleving van vandaag kenmerkt zich door een grenzeloze maakbaarheidsdrift. We doen er alles aan om leed en tragedie te verbannen en te streven naar geluk. Een ‘normaal’ leven leiden is niet genoeg, falen mag niet en ongelukkig zijn is een taboe. Deze levenshouding draait om het perfecte leven en de perfecte samenleving. We zien het leven als een project waarin we moeten slagen. Mislukt je leven? Dan is dat jouw eigen schuld en had je harder moeten werken. Perfectie is de norm. 

In de westerse maatschappij hebben we een hoog welzijn- en gelukscijfer maar daarnaast ook een hoog depressie- en burn-out cijfer. Dit kan je verklaren door het geluk paradox: “Doordat we geluk nastreven worden we ongelukkig”. We blijven maar zoeken naar meer, grootser, mooier. Denk je het eindelijk goed voor elkaar te hebben? Zie je op social media dat die oud klasgenoot van vroeger een feestje viert in verband met zijn promotie in zijn villa met zijn nieuwe vriendin, die topmodel is. En ben je even wel gelukkig, dan duurt het vaak niet langer dan een paar dagen omdat je a) gewend bent geraakt aan je geluk of b) de stress alweer om de hoek komt kijken, want je moet succesvol blijven 

Met een filosofisch tintje heeft Reine ons meegenomen in de verschillende uitgangspunten en idealen in het leven. Is het wel van belang om diverse idealen na te leven of kan het ook anders en is een leven waarin je de minder leuke kanten omarmt ook oké? Voor zowel de coaches als collega’s van Gingermood stof om over na te denken en misschien wel mee te nemen in de coaching. Immers ben je als coach toch regelmatig bezig om mensen te helpen geluk na te streven.  

Benieuwd naar een andere Inspiratiedag? Lees hier over het model ‘beschermjassen’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.