Inspiratiedag: Beschermjassen en familiegeschiedenis

Afgelopen vrijdag vond onze tweede Inspiratiedag van 2019 plaats! Na een gezamenlijke lunch opende Dickey de middag met een welkomstwoord. Daarna was het tijd voor de workshop van Kitlyn Tjin A Djie.

In de workshop heeft Kitlyn onder andere gesproken over familiegeschiedenis, beschermjassen en levensfaseovergangen. Zij illustreerde dit aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, wat een mooie persoonlijke noot aan de workshop toevoegde.

Kitlyn is de grondlegger van het model ‘Beschermjassen’, waar interculturele communicatie en inbedding centraal staan. ‘Beschermjas’ is een metafoor voor iemands veilige en vertrouwde omgeving. Het zijn de tradities, geuren, landschap, familie, etc. Een allesomvattend begrip. Daarnaast is het ook een werkwoord; je kunt iemand ‘beschermjassen’. Dit is waardevol voor migranten, maar ook voor iedereen die zich in een moeilijke levensfaseovergang bevindt. Een levensfase overgang is een ingrijpende gebeurtenis of grote verandering die van invloed zijn op de toekomst. Je kunt denken aan ingrijpende gebeurtenissen zoals dus migratie, maar ook geboorte, dood, oorlog of, op het niveau van organisaties, fusies.

Een levensfaseovergang doorloopt altijd verschillende stadia. Het eerste stadium is het afscheid. Vervolgens is het tweede stadium de liminele ruimte (je hebt het oude losgelaten, maar er is nog niks nieuws voor in de plaats gekomen) en tenslotte het derde stadium: re-integratie.

Met haar vrolijke, en op bepaalde momenten toch ook kwetsbare, aanwezigheid heeft Kitlyn veel van ons weten te inspireren op deze middag. De aanwezige coaches mochten een exemplaar van Kitlyns boek ‘Beschermjassen in de praktijk’ mee naar huis nemen. We hopen dat jullie hier een mooie toepassing voor kunnen vinden voor jezelf, je coachtrajecten of anderen in je omgeving.

Gingermood Inspiratiedag beschermjassen

1 gedachte over “Inspiratiedag: Beschermjassen en familiegeschiedenis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Aanmelden coaching

Vind een coach of coach-psycholoog die perfect bij jou past. 

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Daarvoor hoef je de vragenlijst niet in te vullen, je kunt ons direct een mail sturen met je aanvraag via: coaching@gingermood.nl

Voor coaches

Heb jij interesse in de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 dagen contact met je op om te kijken of er een eventuele match is.