Hoe we verbinden en ontwikkelen in tijden van crisis

We hebben al veel meegemaakt met zijn allen, maar een crisis zoals deze is nieuw. En dat geldt vrijwel voor iedereen. Onze psycholoog, Robin van Grieken, deelt zijn visie op de corona crisis en hoe we gezamenlijk kunnen verbinden en ontwikkelen.

Een nieuwe situatie

Velen maakten de oliecrisis mee, de val van de Muur, 9/11, natuurrampen, financiële en economische crisissen, maar ook crisissen op persoonlijk vlak. We sloegen ons erdoorheen, met behulp van veerkracht en weerbaarheid. Tegenslag maakte plaats voor positivisme. Juist als mensen uitgedaagd worden komen we nader tot elkaar en ontstaan er schitterende ontwikkelingen. 

Lering uit de geschiedenis

Mensen bezitten een bewonderenswaardig vermogen om om te gaan met tegenslagen. Samenwerkingen nemen dan ook massaal toe op het moment dat we het moeilijk krijgen. Neem als voorbeeld de enorme zeebeving in de Indische Oceaan in 2004. Die leidde tot tsunami’s in Zuidoost-Azië en aan de Afrikaanse oostkust. De hele wereld ging over tot actie en doneerde groots. Mensen over de hele wereld leefden mee met de getroffen gebieden. Empathie op zo’n grote schaal is iets uniek menselijks en het maakt ons sterk. In Sri Lanka, één van de zwaarst getroffen landen, is mede dankzij de internationale hulp de gezondheidszorg na de tsunami drastisch verbeterd en zijn er een hoop nieuwe ziekenhuizen bij gekomen. Daardoor hebben veel Sri Lankanen nu nog steeds toegang tot betere gezondheidszorg. Grootschalige, ingrijpende gebeurtenissen hebben het vermogen mensen bij elkaar te brengen en te verbinden.  

Collectieve betrokkenheid

Belangrijk is om ons te focussen op die verbinding en ook nu weer te zien hoe creatief en innovatief mensen worden. Initiatieven als Red je Boeketje, Club Hug, Stay Safe en Geef en tal van anderen zijn opgezet om mensen een hart onder de riem te steken; #stayathomechallenge, #blijfthuis, #ready2help, #samensterker, #flattenthecurve, #coronahulp gaan viral en we ervaren een gevoel van verbondenheid. Bedrijven als Lamborghini en verschillende teams uit de Formule 1 produceren mondkapjes en ademhalingsapparatuur. Waanzinnige voorbeelden van onze collectieve betrokkenheid. 

Gevoelens en ervaringen delen

Samen met anderen een moeilijke periode doormaken kan groepscohesie (het gevoel van samenhorigheid en acceptatie binnen een groep) versterken en op de lange termijn een positief effect hebben. Er ontstaat verbroedering, want we zitten in hetzelfde schuitje. Dus steek de handen uit naar iemand en bied hulp aan waar je kunt maar durf ook zelf om hulp te vragen als dat nodig is. Al is het alleen al gevoelens en ervaringen delen met iemand anders, het besef dat we dit samen doormaken is belangrijk

Persoonlijke groei

Naast de maatschappelijke groei, kunnen we ook op persoonlijk vlak zorgen voor groei en ontwikkeling voor de lange termijn. Mensen die te maken hebben gehad met verschillende soorten traumatische gebeurtenissen laten in veel gevallen een bijzondere ontwikkeling zien naderhand. Dit wordt posttraumatische groei genoemd en kan effect hebben op verschillende levensaspecten, bijvoorbeeld: een sterker gevoel van eigenwaarde, meer vertrouwen in de eigen vaardigheden, meer zelfvertrouwen of een sterkere verbinding met andere mensen. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat het trauma goed verwerkt wordt, zo nodig met professionele hulp.

Daag jezelf uit

Vooral nu is het belangrijk om de weerbaarheid hoog te houden en ‘problemen’ om te zetten in uitdagingen en zelf(ontwikkeling). De crisis waar we nu in zitten heeft de potentie om ons ons te verbinden met elkaar, maar ook dichter bij jezelf te komen. In de woorden van Albert Einstein: “In the middle of difficulty lies opportunity.” 

Benieuwd naar onze andere blogs? Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.