Coachinterview: Coachen met opstellingen

Iedere coach heeft zijn eigen specialiteit. Het is interessant om van andere coaches te horen wat zij graag voor technieken gebruiken en waarom. In deze blog lees je hoe en waarom Gingermood-coach Marjan de Haan vaak gebruik maakt van opstellingen in haar coachtrajecten. 

Coaching - opstellingen - marjan de haan - gingermood

Werken met opstellingen 

Familieopstellingen, systeemopstellingen en relatieopstellingen zijn verschillende tools die ingezet kunnen worden om helderheid te creëren voor coachees. Marjan de Haan, personal coach, maakt tijdens het coachen veel gebruik van deze opstellingen. Hoewel Marjan ook veel praat met haar coachees, geeft zij aan dat coachen op een heel ander niveau werkt door datgene wat besproken is uiteen te zetten in een opstelling. Op die manier kan je dingen begrijpen, zien, voelen en duidelijk krijgen. Het is een aanvulling en toevoeging van het proces waar de coachee in zit, en het versnelt het proces ook.

Waarom het werkt?

“Je kan niet sjoemelen met opstellingen, het spreekt voor zich. Het heeft een natuurlijke orde en wetmatigheid waarin, als je hem oppakt, je ziet wat er moet gebeuren. Als iemand in het systeem niet op zijn eigen plek staat is het superfijn om dat te herstellen. Dat proces geeft veel herkenning, erkenning, duidelijkheid en helderheid. Vaak krijg ik van coachees terug: Had ik dit nou maar 10 jaar eerder gedaan!” 

Maar hoe ziet zo’n opstelling eruit?

In een opstelling gaat Marjan onderzoeken waar de coachee staat en hoe de coachee vanuit zijn/haar plek zich verhoudt tot zijn/haar goede gevoel van kracht, zelfvertrouwen en gezonde dosis eigenwaarde zich bevindt. Waar bevindt dat gevoel zich ten opzichte van de coachee? Gelukkig is het bij veel mensen vaak  geïntegreerd in henzelf, maar het komt ook voor dat het gevoel ergens in een hoekje onder een voorwerp ligt en staat het weg te kijken, doet het niet mee. Dat kan dan bijvoorbeeld komen door een verstoorde dynamiek in andere elementen met andere personen of omdat iemand volledig in zijn hoofd zit en niet in contact is met zijn gevoel of vertrouwen. 

“Geen enkel mens is hetzelfde en geen enkele situatie is hetzelfde, dus het is eigenlijk altijd nieuw en het is iedere keer weer verrassend.”

Psychoanalytisch tekentherapeut

Marjan heeft ook een certificering als psychoanalytisch tekentherapeut (psychoanalytisch tekentherapeut maakt gebruik van analyse van tekeningen tijdens behandelingen) Hoewel ze deze techniek vooral bij kinderen heeft ingezet, laat zij het soms toch nog terugkomen. Met name bij tieners, wanneer zij het prettig vinden om te tekenen. Huiswerk wat zij bijvoorbeeld meegeeft is: Schets eens een landschap van hoe je je voelt. Bij het tekenen van dit landschap is het de bedoeling dat de coachee zichzelf positioneert in de tekening. Het is heel interessant om te zien waar die persoon dan staat in de tekening. Hoe ziet het landschap eruit? Is het binnen of buiten? En als het buiten is, waar is het dan? Je kijkt naar waar de persoon zich bevindt, wat voor temperatuur de tekening uitstraalt, wat voor omgeving het is, is het rustig? Onrustig? Zijn er nog meer mensen aanwezig? Is er een leegte voelbaar? Is er hard of zacht gekrast, of is het heel fijn opgezet? Dit zijn allemaal elementen die bijdragen aan de vertaling van de tekening. Zo’n tekening is eigenlijk ook een soort opstelling, alleen dan 2D en niet 3D, maar je kan het hetzelfde lezen als een opstelling. 

Benieuwd naar meer? Lees hier onze blog over een andere bijzondere coachmethode: coachen met paarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.