Door de bomen de geschikte coach vinden

Annemarie van der Meer, voorzitter van de beroepsorganisatie voor coaches, sprak afgelopen maandag 4 maart op BNR Radio over de explosieve groei in coaches. Zij pleit ervoor dat coachees gebruik maken van gecertificeerde coaches, zodat zij goed worden geholpen en worden doorverwezen indien nodig. Gingermood maakt met haar online tool inzichtelijk voor coachees op basis van hun specifieke profiel en vraag, welke gecertificeerde en geschikte coaches beschikbaar zijn.

In de afgelopen 5 jaar is het aantal coaches in Nederland op explosieve wijze toegenomen; een stijging van maar liefst 66% naar 63.000 coaches (cijfers KvK, opgevraagd door BNR). Deze ontwikkeling heeft twee kanten; aan de ene kant toont het de groeiende interesse in coaching. Iedereen verdient een coach. De groei heeft ook een schaduwzijde; coach is geen beschermd beroep en iedereen kan en mag zich ‘coach’ noemen. Coaches hoeven geen diploma of certificaat te hebben. “Ken je nog een goede coach voor mij?” is een veel gehoorde vraag en met de enorme toename van coaches bestaat het gevaar dat iemand via zijn of haar netwerk een niet-passende en niet-gecertificeerde coach krijgt. Om de kwaliteit van coaches te garanderen en coachees te beschermen tegen onbekwame behandeling, is certificering belangrijk. Daarnaast herkennen gecertificeerde coaches ook problematieken zoals depressie, overmatige angst of persoonlijkheidsproblemen, waarbij het belangrijk is dat de coachee (tijdig) wordt doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg.

De werkrelatie tussen coach en coachee als belangrijk uitgangspunt

Er zijn tal van variabelen om rekening mee te houden bij het vinden van een geschikte coach. Met certificering als startpunt, moet een coach daarnaast ook goed passen bij de individuele coachee. Uit onderzoek blijkt dat de werkrelatie tussen coach en coachee zeer belangrijk is bij de effectiviteit van coaching. Het opbouwen van zo’n werkrelatie bevat verschillende componenten, zoals overeenstemming over de te bereiken doelen en de taken die nodig zijn om deze doelen te bereiken. Ten slotte is de band tussen coach en coachee belangrijk voor de werkrelatie. Een goede werkrelatie leidt tot effectievere coaching. Een certificering is hiervan de basis.

Klik hier voor het fragment van BNR Nieuwsradio.

Via een wetenschappelijke matchingtool kun je bij Gingermood als individu of HR-professional geschikte gekwalificeerde coaches vinden, met als resultaat grip op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Gingermood geeft daarmee een antwoord op de wildgroei aan coaches en komt op voor de belangen van de coachee. Benieuwd naar onze coaches? Klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.