Door Corona zijn we in een sneltreinvaart gewend geraakt aan online meetings. We zijn daar ook steeds meer de voordelen van gaan inzien. Ook online coaching wordt steeds vaker toegepast door coaches. Sommige mensen zetten hun vraagtekens bij online coaching, door de ontbrekende fysieke aanwezigheid. Twijfels over online coaching zijn deels terecht, maar het heeft ook veel voordelen en blijkt bijzonder effectief te zijn.
Niet voor iedereen
Allereerst gaat het er om wat de coachee zelf wil en of hij of zij open staat voor online coaching. Daarnaast blijkt (Geissler et al. 2014) dat online coaching minder passend lijkt voor coachvragen die te maken hebben met (het oefenen van) gedrag en vragen die erg persoonlijk zijn.
Maar wat zijn dan de voordelen van online coaching en wat maakt dat het juist goed kan werken? Hieronder delen we 4 voordelen ten opzichte van face to face sessies.
Voordeel 1: flexibiliteit
Online coaching is een manier om on demand coaching te ondergaan en in direct contact te staan met je coach (Geissler et al., 2014). Een korte sessie tussendoor behoort ineens tot de mogelijkheden, waardoor je als coachee vragen die je tegenkomt sneller kunt voorleggen. Dit biedt frequente reflectiemomenten zodat je vaker bewust bezig bent met de coachvraag. Daarnaast wordt de drempel voor het plannen van sessies verlaagd omdat je het vanuit comfort en de veiligheid van je eigen huis of als je daar behoefte aan hebt, tijdens een wandeling in de natuur.
Voordeel 2: meer aanbod coaches
Je bent met online coaching niet gebonden aan een coach uit de buurt. Wellicht zijn er in jouw buurt weinig of spreken ze je niet zo aan. De klik met de coach is een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvol traject, dus als je niet gelimiteerd bent door afstand ben je helemaal vrij in het zoeken van een coach, en kun je er een kiezen die écht goed voelt.
Voordeel 3: bij jezelf blijven en emoties toelaten
Omdat je zelf kunt kiezen waar je de gesprekken houdt, en je dus een veilige, vertrouwde omgeving kunt kiezen, blijf je meer bij jezelf. Je komt niet bij de coach op kantoor of thuis waar je eerst moet wennen en acclimatiseren. Ook heb je geen gehaaste trein- of autorit achter de rug. Je krijgt dus minder prikkels binnen en kan daardoor meer op jezelf richten waardoor je ademhaling rustiger blijft en emoties sneller binnen kunnen komen. We krijgen al genoeg input van buitenaf.
Voordeel 4: besparing van tijd en energie
Het scheelt reistijd en daarmee zowel kosten als vervuiling, Het is makkelijk voor zowel coach als coachee om alleen de computer aan te hoeven zetten in plaats van naar een locatie te moeten gaan. Het wordt daarom makkelijker om af te spreken en je kunt efficiënter met je tijd omgaan.
Online coaching is dus makkelijk, efficiënt en effectief, maar heeft dus ook een paar nadelen. Zijn hier oplossingen voor?
Uitdagingen online coaching
Bij zeer persoonlijke coachvragen is het belangrijk om je vertrouwd te voelen bij je coach, dit kan je vergroten door speciale oefeningen te doen bij de start van een traject waar er extra aandacht wordt besteed aan het beter leren kennen van elkaar. Dit zorgt voor een kwalitatief betere relatie, waar je tijdens het gehele traject van profiteert. De coach kan de coachee opdrachten geven waarmee hij of zij tussen de sessies door alvast aan de slag kan met de coachvraag. Dit vraagt wel om zelfstandigheid van de coachee. Door middel van WhatsApp, e-mail of telefoon kan de coachee tussen de sessies door vragen om advies en reflectie.
Het oefenen van nieuw gedrag lijkt uitdagender bij online coaching. Oefeningen hiervoor zullen wat aangepast moeten worden zodat de coachee deze alsnog thuis kan uitvoeren om wel net zo effectief te zijn. Een andere optie is om iemand uit de omgeving van de coachee te vragen om te assisteren bij het uitvoeren van deze oefeningen, bijvoorbeeld als gesprekspartner. Zo kan de coachee iemand die hij of zij vertrouwt laten helpen bij zijn persoonlijke ontwikkeling.
Conclusie
Ja, online coaching is in de praktijk net zo effectief als face to face coaching en heeft duidelijke voordelen voor zowel de coach en de coachee. Met wat aanpassingsvermogen kunnen de coach en coachee juist een betere relatie opbouwen en kan het coachtraject effectiever worden. Door geregeld contact en korte reflectie-momenten te hebben wordt er regelmatig gereflecteerd op de coachvraag en de ontwikkeling van de coachee Dit geldt als de belangrijkste succesfactor.
Bij Gingermood in de praktijk
In de praktijk ziet Gingermood dat veel coachees tegenwoordig openstaan voor online coaching, maar graag het eerste gesprek face to face willen hebben. De keuze voor online coaching hangt ook af van de coachvraag, wij adviseren jou hier graag in. Neem contact met ons op voor een traject op maat.