Ben je je ervan bewust dat er veel Nederlanders zijn die last hebben van een herfstdip? Gevoelens van somberheid, vermoeidheid, neerslachtigheid en minder energie komen vaak voor op het moment dat de dagen korter worden en de herfst en winter zijn intrede doet. Het is goed om stil te staan bij het effect van de herfst op jezelf en/of je medewerkers. Want je kan er wat aan doen!
Last van een herfstdip?
De herfstdip wordt ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd en is de milde variant van een winterdepressie. De herfstdip komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en heeft als voornaamste symptomen: somberheid, lusteloosheid, pessimisme en vermoeidheid. Daarbij komt kijken dat mensen meer behoefte hebben aan ongezond eten zoals snacks en chocolade.
Het ontstaat op het moment dat de dagen steeds korter worden en het lichaam minder wordt blootgesteld aan natuurlijk daglicht. Het effect daarvan is, is dat de biologische klok ontregeld raakt. Hierdoor kan het dag- en nachtritme bijvoorbeeld worden verstoord.
Ook speelt het hormoon melatonine een grote rol bij de herfstdip. Melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt. Het geeft het signaal af dat het tijd is om te gaan slapen. In de herfst en winter ervaart men hierdoor dat ze eerder moe zijn dan als het langer licht is.
Wist je dat..
Het belangrijk is om op tijd professionele hulp te zoeken? Zo is er bewezen dat 3 à 4 gesprekken met een goede coach helpen om jezelf beter te voelen. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de werkgever. Daarnaast is het ook nog eens kostenbesparend voor de zorg.
Trek dus op tijd aan de bel en gun jezelf een gesprek zodat je niet alleen deze herfstdip, maar ook de komende herfstdippen doorkomt.
De volgende basistips, kunnen helpen om je beter te laten voelen als je gevoelig bent voor een herfstdip:
Zoek daglicht op
Door natuurlijk licht op te zoeken, zal je je beter en energieker gaan voelen. Dit komt omdat onze biologische klok beter functioneert door middel van licht. Dit wordt veroorzaakt doordat het hormoon melatonine geremd wordt bij daglicht. Ook krijg je, bij het opzoeken van natuurlijk licht, meer vitamine D binnen wat een positief effect heeft op het functioneren van het lichaam en een herfstdip kan voorkomen.
Praat erover
Praten lucht op. Het is belangrijk om je problemen daarom te delen met anderen en bewust te worden van je gevoelens. Het is de eerste stap naar verandering en mogelijk worden je klachten zelfs minder. Door je gedachten uit te spreken breng je voor jezelf in kaart waar je mee zit en hoe erg je klachten zijn. En wie weet kom je er wel achter dat je niet de enige bent die last heeft van een herfstdip.
Eet gezond
Zorg ervoor dat je gezond blijft eten. Skip de snelle suikers en schep je bord vol groente. Suiker zorgt voor een kort geluksmoment, maar dat effect is van korte duur omdat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet, gevolgd door een suikerdip en dus trek. Groenten zitten boordevol vezels, die goed vullen en bevorderlijk zijn voor een goede darmflora.
Beperk koffie, alcohol en suikerhoudende dranken. Deze dranken laten je op de korte termijn goed voelen, maar ze werken op den duur averechts. Drink vooral water en kruidenthee. Ten slotte staan omega-3 vetzuren erom bekend dat ze bijdragen aan een goede stemming. Je vindt ze in o.a. vette vis zoals zalm of makreel.
Ontspan je
Blijf de dingen doen die je laten ontspannen. Ga eens lekker zitten en neem de tijd om een boek te lezen bijvoorbeeld. Wat ook kan helpen is yoga, meditatie, een lekker warm bad of sporten. Dit zorgt ervoor dat je je gedachten even op 0 kunt zetten, je even geen stress ervaart en bezig bent met iets wat je leuk vindt.
En als laatste: ga sporten!
Door te sporten wordt o.a. het hormoon endorfine aangemaakt. Dit hormoon staat ook wel bekend als het feel-good hormoon. Dit gelukshormoon voel je vaak nog uren nadat je gesport hebt. Ook maakt je lichaam serotonine aan bij het sporten. Door deze stof voelen we ons gelukkig. De stof zorgt voor regulatie van de eetlust en bevordert de slaap-en gemoedstoestand. Dus sporten, wandelen, bewegen; het zorgt voor activatie van het lichaam, een geluksgevoel, het is goed voor je en helpt tegen ook nog eens tegen een herfstdip.