5 Redenen om een loopbaancoach te nemen

Deze blog is geschreven door Gingermood coach Robert de Wilde. Hij schrijft over verschillende redenen om aan de slag te gaan met een Loopbaancoach. Het (on)gedwongen vertrekken bij je werkgever, op zoek naar nieuwe uitdagingen, brengt vragen met zich mee. Wat kan een loopbaancoach daarin betekenen? 

Na 3 jaar werd me gevraagd om te vertrekken bij mijn werkgever, een top advocatenkantoor. Mijn carrière leek (tijdelijk) gestrand. Ik had toen een gesprek met een coach, die ook de coach was van mijn vader.  Ik kwam binnen en zag mijn coach zitten achter zijn bureau met in de vensterbank een cactus. Hij had de uitstraling van een vriendelijke huisarts, die me zou helpen met een hardnekkige uitslag. 20 jaar later is er 1 zin het meeste bijgebleven nadat ik had verteld dat ik na 3 jaar hard werken weg moest en twijfelde of ik wel geschikt was: “Nou als ik dat allemaal zo hoor, zou ik eigenlijk niet weten waarom je geen advocaat zou blijven!’. Zo eigenaardig als mijn gesprek toen was, zo belangrijk is deze zin voor mij gebleven. Het gaf me steun en de bevestiging van iets wat ik eigenlijk wel wist. Kennelijk is het soms echt nodig om je verhaal bij derden te doen of te zoeken naar het onbekende. Ik ben daarna nog vele jaren tevreden advocaat geweest op o.a. de Antillen.

En nu, jaren later, sta ik zelf veel mensen bij in hun professionele keuzes. Het is goed om even stil te staan bij de waarde van een loopbaancoach mocht je gedwongen of ongedwongen vertrekken bij je werkgever. Ik neem je graag mee in de 5 redenen om een loopbaancoach te nemen: 

#1 Kwijtraken van negatieve energie

Nadat je een tegenslag hebt gehad, kan het voorkomen dat je negatieve energie met je meedraagt. Het is belangrijk om deze negatieve energie kwijt te raken en je hoofd leeg te maken voordat je een nieuwe weg in slaat. Misschien heb je wel tevergeefs strijd gevoerd om je baan te behouden of ben je teleurgesteld in wat je meemaakte in je vorige baan? Een loopbaancoach kan helpen met bepaalde oefeningen die worden gebruikt in dit proces.

#2 – Op zoek naar nieuwe baan

Waar moet je beginnen? Als je op zoek bent naar een nieuwe baan moet je stappen maken. Het kan daarbij helpen als iemand naast je zit die helpt met de brei van mogelijkheden, ambities en sluimerende plannen. Het opdelen van taken in maand-week-dag helpt om helderheid en inzicht te krijgen in je planning op lange en korte termijn. Een coach houdt je scherp en kan je ter verantwoording roepen als je bepaalde taken niet uitvoert.
Veel coachees onderschatten daarnaast zichzelf! Als je samen met een ander, een coach, mentor of sparring-partner op een rijtje zet wat je successen zijn, kom je erachter dat je veel meer waard bent dan je zelf denkt. 

#3 – Wie ben je echt

Verder is het belangrijk om eens goed te kijken naar wie je echt bent: je waarden en drijfveren in het leven. Als mijn loopbaancoach een andere aanpak had gehad, of beter gezegd, als ik zelf wat meer initiatief had getoond had ik misschien een ander pad gekozen.
Of zou ik beter zijn geweest in sollicitatiegesprekken en had ik mijn latere uitdagingen in mijn nieuwe werk op de Antillen anders aangepakt (waaronder grenzen stellen en zwakheden onderkennen). Een goede coach is intuïtief en zou je gids kunnen zijn. 
Ik speel soms kleine rollenspelen met klanten om gesprekken te oefenen. Meestal zijn dit de meest hilarische onderdelen van het traject en hebben we veel plezier. 

“Kennelijk is het soms echt nodig om je verhaal bij een derden te doen of te zoeken naar het onbekende”

#4 – Ben jij digital proof?

Hoe ziet je LinkedIn-account eruit? Klopt je verhaal? Niet iedereen is goed in het verkopen van zichzelf. Een coach kan je hiermee helpen. Denk aan het schrijven van een CV, brieven beoordelen en je sterke kanten uiten in woorden. Een soort persoonlijke copywriter. 
Ervaring leert dat als je jaren in hetzelfde bedrijf werkt, je CV niet meer up-to-date is. Dit kan leiden naar onduidelijke verhalen, slechte foto’s en gefragmenteerde weergave van je vaardigheden en successen. Het is goed om dat met een ander nog eens te bekijken en aan te scherpen. Goede coaches zijn gewend om zichzelf te verkopen; er zijn er immers veel en ze moeten zich onderscheiden. 

#5 – Stress Management

Bij loopbaancoaching is het een ingrediënt om klanten om te leren gaan met stress. Er zijn veel manieren om te ontstressen. Denk aan ademhalingsoefeningen, positieve ‘self talk’, ontspanningsoefeningen. Sommige dingen moeten opnieuw worden bekeken zoals voeding en slaap. Wat zijn nu je gewoonten? Veel sporten is bijvoorbeeld niet hetzelfde als veel energie hebben: het vlammetje van de energie kan langzaam uitdoven terwijl je dagelijks hardloopt. Daar weten sporters met een burn-out alles van. 

O ja, ik zit niet achter een bureau, maar op een makkelijke bank. Er is heerlijke espresso en er is geen cactus ;). 

Robert de Wilde is coach van professionals & MfN mediator en voormalig advocaat. 

Wil je meer informatie over loopbaancoaching? Klik hier

1 gedachte over “5 Redenen om een loopbaancoach te nemen”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.