We leven in een nieuwe wereld van thuiswerken en ieder zijn eigen 1,5 meter zone. Nooit eerder hebben we zo geïsoleerd geleefd en we zijn het ook helemaal niet gewend. De mentale impact is voor velen groot en werken aan mentaal weerbaar blijven is essentieel. E-coaching kan hier goed aan bijdragen.
Als je mentaal weerbaar bent, betekent dit dat je de veerkracht hebt om tegenslag op te vangen. Er zijn meerdere theorieën rondom mentale weerbaarheid, die eigenlijk allemaal zeggen dat een hoger energieniveau en positieve emoties bijdragen aan je mentale weerbaarheid. Tijdens deze intelligente lockdown moeten we allen omgaan met tegenslagen. Het verliezen van een dierbare, verlies van je baan, weinig sociale contacten en de angst om het virus te krijgen zijn hier voorbeelden van. Pittige gebeurtenissen en gevoelens, die mentaal dus flink impact kunnen hebben.
Effect van quarantaine op je psyche
Het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet heeft meerdere studies bijeen geraapt om de gevolgen van quarantaine voor de psychische gezondheid in kaart te brengen. Deze studies laten een negatief effect op het psychologische welzijn van mensen zien. Boosheid en verwarring of symptomen van posttraumatische stress zijn voorbeelden van wat een quarantaine met mensen doet en hoe langer het duurt, hoe groter de impact op het psychische welzijn is. Gevoelens van angst en onzekerheid zijn op dit moment heel normaal en het is belangrijk om in een vroeg stadium hulp te krijgen om met deze gevoelens om te leren gaan.
Hoe kan e-coaching je helpen?
Het creëren van een ritme is de allereerste stap naar mentaal gezond blijven. De routine bewaken en zorgen dat je hobby’s gaat of blijft doen is essentieel om je goed te voelen. In dit geval moet je wel weten hoe je dit doet en kan het fijn zijn om handvatten aangereikt te krijgen. Een coach kan je hierbij helpen, ook online.
Geissler (2014) beschrijft een onderzoek van een coachtraject (via internet of telefoon) en de effectiviteit. De studie suggereert dat E-coaching voordelen heeft ten opzichte van face-to-face coaching, waarbij een groot voordeel is dat het laagdrempeliger is, het reiskosten bespaart en het maakt het mogelijk om te verbinden met mensen die niet om de hoek wonen.
5 factoren die bijdragen aan mentale weerbaarheid
Over de definitie van mentale weerbaarheid is niet altijd overeenstemming (Davydov et al., 2010). Wel is er overeenstemming over de factoren die bijdragen aan de mentale weerbaarheid en met de volgende 5 kan E-coaching van grote toegevoegde waarde zijn.
- Sociale binding en sociaal gedrag (zoals altruïsme): Een coach kan hieraan bijdragen door hulpmiddelen te bieden voor het versterken van persoonlijke relaties.
- Een positief zelfconcept en effectieve emotieregulatie: Een coach kan mensen met behulp van oefeningen begeleiden en zo iemands zelfbeeld positiever maken en helpen emoties te leren reguleren.
- De capaciteit om traumatische hulpeloosheid om te zetten in geleerde behulpzaamheid: De coach kan helpen om negatieve gebeurtenissen te verwerken en hier positieve lessen uit te halen.
- De capaciteit om te herstellen van negatieve gebeurtenissen: Dit kan bijvoorbeeld door de gebeurtenissen te bespreken met een coach en deze een plekje te geven.
- Capaciteit om de nieuwe trauma-gerelateerde informatie op een positieve manier toe te passen: Een coach kan helpen om lessen te halen uit negatieve gebeurtenissen.
Het oplossen van je tegenslagen hoef je niet alleen te doen. Het getuigt van kracht om met een professional te praten en aan de slag te gaan met jezelf. Handvatten om lichter en luchtiger door het leven te gaan en situaties anders te bekijken, kunnen je helpen om mentaal gezond te blijven. Juist nu is dit van belang, zodat je vandaag de dag, maar ook na de corona crisis het geleerde kan blijven toepassen voor een gelukkig en mentaal fit leven.
Zit je met een dringende vraag? Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.