2020: Zet mentale gezondheid op de agenda

Eenzaamheid, angsten en stress. De rek is eruit. Volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out hebben we momenteel te maken met 4 miljoen werknemers die vanwege burn-out gerelateerde klachten uit kunnen vallen. Dat is bijna de helft (!) van de beroepsbevolking. De ‘gedeeltelijke’ nieuwe lockdown draagt daar niet aan bij en kan meer kapot maken dan je bedrijf en je medewerkers lief is.

Meest stressvolle jaar ooit

Uit onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence blijkt dat 78% van de respondenten dit jaar als het meest stressvolle jaar ooit bestempelen. In de groep jongeren van 22-25 jaar geeft 89% aan dat Covid een negatief effect op de mentale gezondheid heeft. Bij hogere leeftijdscategorieën vlakt het percentage af, maar is nog steeds zorgwekkend hoog. Het gaat niet goed, dat is een understatement. Het is dan ook de vraag welke effecten het voor al die leeftijdsgroepen op de lange termijn gaat betekenen.

Robot biedt wel veiligheid

Een ander opmerkelijk gegeven uit het onderzoek is dat 2/3 van de bevraagden liever met een Robot over stress en angsten praat, dan met zijn of haar eigen manager. Kortom, een robot biedt voor de grote meerderheid een veiligere omgeving dan een mens van vlees en bloed. Het vertrouwen vanuit de medewerker richting de manager is laag terwijl het bieden van die veilige omgeving juist zo nodig is om over negatieve gedachtes te praten.

Kans op uitval

Dat 82% van de mensen uit het onderzoek meer in technologie geloven als het gaat om de ondersteuning van de mentale gezondheid dan in mensen, is een bijzondere ontwikkeling. Een ontwikkeling die gezien de tijd waarin we leven niet geheel verrassend is. Immers zorgen social media platforms ervoor dat sociale contacten steeds meer online plaatsvinden en we in een soort gecreëerde bubbel leven waar we volledig aan verslaafd zijn geraakt (aldus The Social Dilemma). Wie niet heeft gekeken: doen!

Maar laten we terug gaan naar de kern en de boodschap die ronduit verontrustend is, namelijk het enorme percentage mensen dat angst en stress ervaart. De kans op massale uitval is groot en de effecten hiervan zouden nog wel eens groter kunnen zijn dan die van corona.

Veilige basis is key

Terug naar de kern, betekent vooral dat er nog veel gedaan moet worden om de mentale gezondheid van werknemers te ondersteunen. Echter eerst moeten organisaties de mentale gezondheid op de agenda zetten. Gesprekken op gang brengen. Een veilige basis creëren, waar men in vertrouwen kan aangeven ‘dat het even niet zo lekker gaat’ en waarop men kan interveniëren. 

Coaching voor iedereen anders

Zodra er een veilige basis is, kan men op zoek gaan naar een gesprekspartner. Bij Gingermood vinden we het belangrijk dat je iemand vindt die echt bij jou past. Het is bewezen dat de match tussen coach en coachee bijdraagt aan effectieve coachtrajecten. Met onze slimme, wetenschappelijk onderbouwde, matchingtool matchen we op basis van persoonlijkheid, waarden, cognitieve stijlen en voorkeuren. Het vinden van een coach was nog nooit zo gemakkelijk. Vul de vragenlijst in en wij doen de rest! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.