Welke complimenten kunnen helpen met het ontwikkelen van een growth mindset

Uit onderzoek blijkt dat een compliment ontvangen motiverender kan werken dan het krijgen van een fysieke beloning. Maar hoe geef je een goed compliment, waardoor iemand nog verder kan groeien? Dat heeft onder andere te maken met je mindset. Lees hieronder hoe deze twee met elkaar verbonden zijn!

Fixed of growth mindset?

Misschien ken je de termen ‘fixed en growth mindset’ al, een theorie ontwikkeld door psychologe Carol Dweck. Deze theorie gaat ervan uit dat mensen een fixed of een growth mindset hebben.

Mensen met een fixed mindset gaan er vaak vanuit dat basiskwaliteiten, zoals intelligentie of talenten, al vanaf je geboorte vaststaan en niet verder te ontwikkelen zijn. Het uiteindelijke gevolg van het hebben van een fixed mindset is dat men vaak uitdagingen vermijdt. Bij een growth mindset hoort de overtuiging dat je vaardigheden altijd nog verder kunt ontwikkelen en dat je van fouten alleen maar leert. Het gevolg hiervan is dat mensen hun potentieel benutten en uiteindelijk beter gaan presteren.

logischerwijs is het wenselijk om een growth mindset te hebben. Deze kan je ontwikkelen! Probeer regelmatig om feedback te vragen en dit te gebruiken om van te leren. Bedenk dat je een keuze hebt met betrekking tot je mindset. Wees bewust van je mindset en handel hier ook naar.

Complimenten en mindset

En wat heeft het geven van complimenten met je mindset te maken? Door de juiste complimenten te geven kan je anderen ook helpen een growth mindset te ontwikkelen! Growth mindset complimenten:

 • Zijn gericht op ontwikkeling en richten zich niet op ‘vaste kenmerken’.
 • Gaan over gedrag en inzet, niet over de persoon zelf.
 • Gaan over het proces, niet over het resultaat.
 • Bezitten werkwoorden als ‘worden’, ‘leren’ of ‘doen’ in plaats van het werkwoord ‘zijn’.

Voorbeeld van een growth mindset compliment:

 • wat een goede prestatie, je hebt er hard voor gewerkt om dit te bereiken!
 • Je bent de uitdaging aangegaan, Super!
 • Ik weet dat je hier je best op hebt gedaan, top!
 • Je hebt veel geleerd van die fout, wat goed!

Voorbeeld van een fixed mindset compliment:

 • Wat een goede prestatie, je bent ook zo slim!
 • Wat goed gedaan, je hebt hier echt talent voor!
 • je hebt helemaal geen fouten gemaakt, wat goed!

Dus complimenteer vandaag je vrienden of collega’s eens op een ‘growth mindset’ manier en help ze met het ontwikkelen van een growth mindset!

Net als een goed compliment geven kan vergeven ook lastig zijn. Lees hier onze blog met tips over hoe je iemand makkelijker kan vergeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.