Voorkom verzuim: herken en pak stresssignalen actief aan

Herken jij stresssignalen bij je medewerkers? Cynisme over het werk, prikkelbaarheid of vaak ziek zijn? Iemand die altijd goed kon plannen, maar bij wie dat nu niet meer lukt? Het kunnen allemaal tekenen zijn dat het niet lekker loopt. Vroeg ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen, als je op tijd de signalen herkent en aanpakt.

Met de vraag ‘hoe gaat het’, ben je er als werkgever meestal niet, want lang niet iedereen heeft het hart op de tong. Grote kans dat iemand roept dat alles oké is, terwijl dat in werkelijkheid heel anders zit.

Wat kun je wél doen?

Stel de ándere vraag aan je werknemer. 

Stel dat ik denk dat het niet zo lekker loopt, wat zou jij dan zeggen? Of: Weet je dat het belangrijk is om op tijd hulp te vragen? Door je vraagstelling aan te passen en te verdiepen, laat je merken dat je echt geïnteresseerd bent en creëer je een omgeving waarin iemand zich veilig voelt.  

Maak gebruik van de voelsprieten van collega’s. 

Betrek de rest van het team erbij, maar stel de vragen wel breed (dus zonder de indruk te wekken dat er over één collega wordt geroddeld). Door vragen uit de persoonlijke sfeer te trekken, creëer je meer openheid. Door bijvoorbeeld aan het team te vragen: Als er een nieuw teamlid bij zou komen, wat zou hij dan vinden van de samenwerking onderling? Of: Denk je dat sommige mensen meer hulp van ons nodig hebben? Of: Wat zouden we nog meer moeten doen, voor en met elkaar, om het werk nog prettiger en daardoor effectiever te maken? 

En heel belangrijk: stel iemand gerust.

Geef aan dat het ok is, om om hulp te vragen en zeker niet raar, of een afgang. Vooral jongeren denken dat ze hun lasten zelf moeten dragen, het allemaal alleen moeten kunnen. Terwijl ze vaak geen idee hebben hoe ze stress moeten reduceren. Hoe fijn is het dan, dat de werkgever klaar staat? Ga met een werknemer praten en bepaal samen wat er nodig is om de werkdruk te verminderen, bijvoorbeeld door hierover in gesprek te gaan met een coach.

Als de (werk)stress leidt tot een burn-out, dan ben je iemand al snel ruim negen maanden kwijt. Aangezien één verzuimdag gemiddeld ruim 315 euro kost, betekent dit naast verlies aan productiviteit ook nog eens een flinke verhoging van de verzuimkosten. Wacht dus niet op de jaarlijkse evaluatie, maar ga eerder praten. Daarmee kun je veel ellende voorkomen. 

Meer weten, laat het ons dan weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.