Vergeven: hoe doe je dat?

Kom weer in je eigen kracht

“Mijn dochter is 5 jaar geleden aangereden door een brommer en heeft drie maanden in coma gelegen.” vertelt een van onze Gingermood coaches. “Hoe vergeef jij?” vroeg ze aan haar dochter, die antwoordde: “Gewoon, door je te verplaatsen in de ander. Hij heeft het ook niet met opzet gedaan”.

Wat een kracht straalt deze jongedame uit, alleen maar met deze eenvoudige en sterke woorden. Toch is het niet altijd makkelijk. Iemand vergeven die jou veel pijn heeft gedaan kan voelen als de moeilijkste taak van de wereld. Je kunt het gevoel hebben dat deze persoon jouw vergiffenis helemaal niet verdient en vaak willen mensen liever wraak nemen.

Gingermood coach en mediator Elena krijgt in haar werk veel te maken met dit soort situaties, mensen die het vergeven van een ander als onmogelijk ervaren. Zij probeert beide partijen dan met elkaar te laten praten. “Door met elkaar te praten kun je antwoorden krijgen op vragen die je hebt. Het beeld van de ander kan weer normaliseren en je komt meer in je eigen kracht. Boosheid en angst nemen verder af.” aldus Elena.

Tips vergeven

Het kan alsnog lastig zijn om je open te stellen en met iemand te praten op wie je eigenlijk boos bent. Er zijn een paar punten die je hierbij kunnen helpen:
1. Probeer je te verplaatsen in een ander, kijk naar jullie relatie, hoe lang kennen jullie elkaar al? Stond deze persoon onder druk op het moment dat hij of zij je pijnigde? Deze vragen kunnen je helpen om het gedrag van de ander beter te begrijpen.
2. Ken je doel, vergeving betekent niet per se verzoening. Het is enkel het gebeurde minder persoonlijk nemen en gevoelens als wrok en boosheid laten gaan.
3. Onthoud dat je het verleden niet kunt veranderen, wel hoe jij je nu voelt.

Vind je dit toch allemaal te lastig? Probeer dan een brief te schrijven naar de ander en vertel hierin hoe jij je voelt. Dit kan al opluchten.
Zo ver als Hank Heijn-Engel, die bloemen stuurde naar de nabestaanden van de moordenaar van haar echtgenoot, hoeft het niet te gaan. Zij vertelde: “Ik was zeer verwond na de ontvoering en de moord op mijn dierbare man Gerrit Jan. Ik ben er geestelijk rijker uit gekomen en de wond is volledig weg. En heel belangrijk: het is onomkeerbaar, die wond komt nooit meer terug. Daarvoor in de plaats is dankbaarheid gekomen.”

Klik hier voor de website van mediator en Gingermood-coach Elena Martini

Klik hier om het verhaal van Gingermood-coachee Emma te lezen, waarin zij vertelt over hoe zij over haar burn-out heen kwam.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.