Leertafel: Relatie behoudende gespreksvoering

“Wat is het verhaal achter jouw naam?”

Met deze vraag begon Gingermood-coach Vincent Aelbers van Buiten de Kaders de Leertafel over Relatie Behoudende Gespreksvoering. De kern van Relatie Behoudende Gespreksvoering is het bespreekbaar maken van onderwerpen, met als belangrijkste doelstelling het behouden van de relatie. De reden dat de Leertafel gestart werd met bovenstaande vraag, is omdat iemands naam wellicht het belangrijkste uitgangspunt is om met iemand in contact te komen. En bij Relatie Behoudende Gespreksvoering is dat contact juist zo belangrijk.

De basis voor Relatie Behoudende Gespreksvoering werd gelegd toen Vincent nog bij de Raad voor de Kinderbescherming werkte. Daar moest hij regelmatig moeilijke beslissingen maken over kinderen in gezinnen, waarbij er af en toe zelfs kinderen uit huis geplaatst moesten worden. Vincent kreeg achteraf soms kerstkaarten thuis van ouders met wie hij gesprekken gevoerd had. Deze ouders wilden hem bedanken voor de manier waarop Vincent het gesprek aangegaan was; begripvol, met respect voor hun waarden, hoe moeilijk het onderwerp van het gesprek ook kon zijn. Deze ervaringen waren de aanleiding voor Vincent om Relatie Behoudende Gespreksvoering te ontwikkelen.

Het aspect dat tijdens deze Leertafel werd uitgelicht, was ‘anders waarnemen’. Bij Relatie Behoudende Gespreksvoering is het van belang dat men waarneemt met een ‘leeg hoofd’. Hierbij kijk je verder dan alleen de woorden, je kijkt namelijk naar de onderliggende betekenis hiervan. Interpretaties kunnen verschillen, en meerdere interpretaties kunnen naast elkaar bestaan. Zo is het ook bij relaties; iedereen heeft een eigen beleving, en al die belevingen kloppen. Wanneer iemand binnen een relatie hiervoor geen begrip heeft of te sterk voor zijn eigen standpunten gaat staan, kan er wrijving ontstaan wat kan leiden tot conflicten binnen de relatie. Als coach is het dan ook belangrijk om bewust te zijn van het effect van de vragen die je stelt. Dit effect kun je waarnemen, en het geeft een coach verdieping. Tijdens de Leertafel werd dit geïllustreerd met een korte oefening; één van de coaches mocht vertellen over iets wat zij meegemaakt had in de afgelopen week, dat écht impact had gehad. De andere coaches mochten kiezen: luisteren (ogen dicht) of kijken (oren dicht). Vervolgens mochten er vragen gesteld worden over het vertelde verhaal. Er werd ingegaan op het effect dat de gestelde vragen hadden, zowel zichtbaar als voelbaar.

Bij Relatie Behoudende Gespreksvoering is het belangrijk om te realiseren dat perspectieven lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan, maar toch allebei 100% waar kunnen zijn. Hier moet ruimte en respect voor zijn. Wanneer iemand zich gedwongen aan probeert te sluiten bij het perspectief van een ander of bij een bepaalde situatie, dan kan dit disbalans veroorzaken. Deze disbalans is niet goed voor de relatie, en dient daarom vermeden te worden bij Relatie Behoudende Gespreksvoering. Ook een verschil in waarden kan zorgen voor disbalans, en kan effect hebben op een relatie. Echter kan het behouden van een relatie elk moment weer, er kunnen meerdere nulpunten bestaan van waaruit je weer opnieuw, waardevrij, kunt luisteren naar je gesprekspartner.

Vincent, bedankt voor deze inspirerende middag!

Meer lezen over Relatie Behoudende Gespreksvoering? Ga naar: www.buitendekaders.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.