Leertafel: Levels of Reality in coaching

Het gebruik van Levels of Reality in coaching

Gingermood-coach Frank uit de Weerd verzorgde de Leertafel van dinsdag 12 maart met als thema ‘Levels of Reality in coaching’ en begon met de vraag: “Wanneer zou deze Leertafel voor jou een succes zijn of wanneer zou het een teleurstelling zijn?”. Oftewel: stonden de deelnemers dichter bij hun ‘high dream’ of hun ‘low dream’. Dichterbij hun high dream zou betekenen dat ze hoge verwachtingen hadden van de Leertafel en wanneer ze dichterbij de low dream zaten, dan hadden ze lagere verwachtingen. Alle deelnemers stonden dichterbij de ‘high dream’ en hadden dus hoge verwachtingen van de Leertafel.

Levels of Reality model

Levels of Reality in Coaching is een belangrijk aspect in Organisation, Relationships System Coaching (ORSC). De theoretische basis was het ‘Levels of Reality model’, ontworpen door psychotherapeut Arnold Mindell. Dit model gaat uit van 3 niveaus of levels: het consensus reality level, het dreaming level en het sentient essence level. Samen vormen deze levels onze ervaring van de realiteit. Consensus reality is alles wat meetbaar en objectief is en het dreaming level is meer subjectief, bijvoorbeeld gevoelens, wensen en mogelijkheden. Het essence level is de bron van de andere twee levels; het is de plek waar ideeën en dromen ontstaan.

Original Myth

Eén van de tools die Frank tijdens de Leertafel demonstreerde, was de ‘original myth’. Hierbij werd als eerste aan één van de deelnemende coaches gevraagd kort iets te vertellen over een positieve relatie in zijn/haar leven. De rest van de coaches moesten hier vragen over stellen vanuit de verschillende levels of reality. Zo ontstond er dus een gedetailleerd en diepgaand verhaal over die positieve relatie van deze coach. Vervolgens werden de coaches gevraagd om het verhaal aan de coach terug te vertellen, dit verhaal is dus de original myth over de besproken relatie. Hierdoor ging de coach als het ware terug naar de essentie van de relatie. Wat werd opgemerkt was dat de sfeer in de groep tijdens het terugvertellen als heel sereen werd ervaren. Deze tool kan bijvoorbeeld gebruikt worden in relatietherapie tussen partners of bij teams die hun missie en visie uit het oog zijn verloren.

Het was een inspirerende en leerzame middag; de aan het begin uitgesproken ‘high dream’ was werkelijkheid geworden. Eén van de geleerde lessen van deze middag was ‘Allowance of the essence’. Ga af en toe eens terug naar je gevoel of laat dit gevoel wat meer toe; het mag er zijn. Wie weet kom je tot nieuwe inzichten die leiden tot persoonlijke ontwikkeling!  

Klik hier voor de website van Gingermood-coach Frank uit de Weerd. 

De Gingermood Leertafels

Ongeveer 6 keer per jaar organiseert Gingermood een Leertafel op kantoor, speciaal voor de coaches van Gingermood. Een Leertafel is een interactieve lezing in een kleine setting (maximaal 12 coaches) van ongeveer 1,5 uur waarbij we een Gingermood-coach vragen om meer te vertellen over een bepaald thema, een bepaalde methode of een specialisme. Het is dus voor coaches en door coaches! Tijdens de Leertafel is altijd ruimte om vragen te stellen of met elkaar te sparren over onderwerpen. Zo blijven de coaches zich ook op die manier ontwikkelen en bouwen we aan een echte Coach-community waarbij betrokkenheid en persoonlijk contact centraal staan.

De vorige Leertafel ging over ‘Omgaan met verlies’. Meer lezen? Klik hier.

1 gedachte over “Leertafel: Levels of Reality in coaching”

  1. Pingback: Leertafel: Waarden - Gingermood - De coachmatchers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.