Veel medewerkers aarzelen om naar coaching te gaan. Waarom? Omdat ze het idee hebben dat coaching betekent dat ze niet goed functioneren. Dat stigma is hardnekkig, maar totaal onnodig. Coaching kan namelijk veel breder worden ingezet dan alleen bij verbetertrajecten. En precies dát is de sleutel tot succes voor zowel medewerkers als organisaties.
Brede inzet van coaching levert meer op
In veel bedrijven wordt coaching nog steeds vaak ingezet als een medewerker in een verbetertraject zit. Dat is natuurlijk belangrijk, maar het probleem is dat coaching hierdoor een negatief imago krijgt. Het rendement van coaching blijft daardoor beperkt tot een kleine groep mensen.
Denk aan situaties zoals twijfels over carrièrekeuzes, uitdagingen bij grote veranderingen in het leven, of simpelweg de vraag: “Ben ik nog wel gelukkig op mijn werkplek?” Veel werkgevers sturen medewerkers in zulke gevallen naar de huisarts of een psycholoog. Maar als werkgever kun je juist veel betekenen door coaching in te zetten als preventief middel.
Minder uitval, meer positiviteit
Organisaties die coaching breder inzetten, zien directe voordelen. Medewerkers blijven langer goed functioneren, vallen minder uit, en de organisatiecultuur wordt positiever. Als coaching toegankelijker wordt, is de drempel lager om het te bespreken. Dit voorkomt niet alleen uitval, maar versterkt ook het effect van coaching bij verbetertrajecten.
Een voorbeeld? Matthew, HR Director bij DFDS : “Gingermood bood snelle en anonieme coaching, wat leidde tot een verbeterde werk-privébalans en een positievere werkomgeving. Medewerkers konden zelf een coach kiezen uit meerdere voorgestelde professionals, wat zorgde voor een betere match en effectievere coaching. De samenwerking verliep soepel, met regelmatige rapportages en aanvullende trainingen voor leidinggevenden.” Matthew beschrijft Gingermood als professioneel, flexibel en zorgzaam, en beveelt hen aan voor organisaties die op zoek zijn naar uitgebreide en flexibele coachingoplossingen voor hun medewerkers. Je leest er alles over in deze klantcase.
Stigma doorbreken met goede voorbeelden
Een ander verhaal komt van Bart, general manager bij FrieslandCampina, vond een team van leidinggevenden die vooral gericht waren op operationele taken en minder op strategisch leiderschap. Met behulp van een op maat gemaakt leiderschapsprogramma van Gingermood, bestaande uit individuele coaching en groepssessies, kregen zij meer inzicht in effectief leiderschap. Dit traject benadrukte het belang van managen als een volledige rol binnen de organisatie. Het programma bracht positieve veranderingen teweeg, zoals betere samenwerking, doorbreking van oude patronen en meer focus op persoonlijke ontwikkeling en groei binnen het team.
Coaching als strategisch middel
Het is tijd om coaching te zien als een strategisch middel, niet alleen als een oplossing voor problemen. Door coaching breder en laagdrempeliger in te zetten, help je medewerkers sterker, veerkrachtiger en gelukkiger te worden. Dit versterkt niet alleen het individu, maar ook de organisatie als geheel.
Benieuwd hoe jouw organisatie coaching breder kan inzetten? Neem contact op met Gingermood. Wij helpen je graag om een positieve verandering te starten en het maximale uit je team te halen.