Heb je het druk of maak je je druk?

Ken jij het? Je hebt bedacht lekker een film te gaan kijken en je hebt Netflix al opgestart. Maar dan komt het: een keuze maken. Het aanbod is zó groot dat het uitkiezen van een film je verlamt. In de huidige samenleving worden we dagelijks overspoeld door prikkels. De prikkels die we tegenwoordig in één dag binnenkrijgen, kreeg iemand in de middeleeuwen in zijn hele leven binnen. Gingermood-coach Stefanie Bult legt uit hoe zij mindfulness- en meditatietechnieken toepast in coaching. Mindfulness kan simpelweg het doen van een stapje terug zijn en kijken op welke prikkels in je omgeving je gaat reageren en welke je bewust langs je heen laat gaan. Hiermee kan het een hele praktische tool zijn om tot rust te komen en rust te creëren in je hoofd.

Waarom werkt het?

Coaching vraagt altijd om zelfreflectie en naar jezelf kijken met een open, eerlijke blik. Bepaalde mindfulness-en meditatietechnieken technieken kunnen helpen om de stap hier naartoe te nemen. Het gebruik van deze oefeningen past heel goed bij vragen over bijvoorbeeld work-life balance, stress, burn-out en vitaliteit. Het is wel belangrijk dat mensen ervoor open staan. En hoewel dit soort technieken vroeger wel eens als zweverig werden gezien, staan er steeds meer mensen voor open, nu de wetenschappelijke onderbouwing sterker wordt. Bij een één op één coachingstraject kun je bijvoorbeeld beginnen met ontspanningsoefeningen om hiermee tot rust te komen voordat de coaching begint. De coaching draait dus niet per definitie om het beoefenen van yoga of meditatietechnieken; het integreren van simpele oefeningen, zoals een ademhalingsoefening, kan helpen afstand te nemen van onnodige prikkels en je zo te focussen op de prikkels en informatie waar het daadwerkelijk om moet gaan.

Ervaar het zelf

Wil je in jouw dagelijks leven ook af en toe ontkomen aan alle prikkels? Dat kan al met een simpele mindfulness-oefening die je altijd uit kunt voeren. Haal eens 3 keer diep adem naar je buik toe, of kies een dagelijkse activiteit die je normaal doet zonder erbij na te denken en voer deze eens heel bewust uit. Poets bijvoorbeeld je tanden met veel aandacht voor elke handeling of breng tijdens het doen van de afwas hier je volledige bewustzijn naartoe. Een dergelijke oefening kan helpen je gedachtes weer op orde te brengen en rust te creëren in je hoofd, waardoor je effectiever en prettiger je dag doorkomt.

Stefanie is zelf overspannen geweest tijdens een drukke baan in het bedrijfsleven. Ze had toen een directeur die haar vroeg: “Heb je het druk, of maak je je druk?” Dit is een goede vraag gebleven om een stapje terug te doen en na te denken over hoe je met de dingen bezig bent. Tijdens deze periode van overspannenheid hebben yoga en mindfulness haar erg geholpen om zich weer beter te voelen. Als het binnen het coachtraject past, dan past ze deze methodieken dan ook zeker toe! Als coach gaat Stefanie altijd uit van de kwaliteiten die iemand al in huis heeft om iemand op persoonlijk en professioneel vlak verder te helpen. Klik hier om er meer over te lezen.

Vorige keer interviewden we Gingermood-coach Carina Braams over coaching met paarden. Ook hebben we met het hele team een sessie gevolgd bij Carina! Nog niet gelezen? Dat kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.