Genept door je eigen brein

Je brein heeft slechts een paar seconden nodig om een oordeel te vellen over iemand. Dat wordt ook wel ‘Thin-slicing’ genoemd. Dit is inherent aan menszijn en dit doen we elke keer als we een nieuw persoon ontmoeten, wanneer we ergens snel een indruk van moeten krijgen of wanneer we in een onbekende situatie terechtkomen. We doen dit omdat we niet de mentale capaciteiten hebben om over alle informatie die we binnenkrijgen bewust na te denken. Er zijn veel situaties waarbij een ‘thin-slice’ van niet meer dan een paar seconden ons enorm veel kan vertellen.

Je oordeelt in enkele seconden op alles wat jij op dat moment belangrijk denkt te vinden. Wetenschappelijk bewezen heb je zelfs maar 2 seconden nodig. Zo’n oordeel, dat snel geveld is, heeft weinig te maken met veroordelen en verwachtingen. Bij thin slicing oordeel je op basis van intuïtie. 

Het brein is volgens Daniel Kahneman onder te verdelen in 2 systemen. Systeem 1 is het onbewuste brein dat snel, emotioneel en impulsief reageert. Dit doen we in 95% van de gevallen. Systeem 2 is het bewuste systeem, dat traag, rationeel en weloverwogen beslissingen maakt. Dat gebeurt in de overige 5% van de gevallen. 

De meeste keuzes maken we dus onbewust, wat betekent dat we vaak eerst doen voordat we denken. We denken volledig de baas te zijn over onze keuzes, maar eigenlijk maakt het onbewuste deel van ons brein verreweg de meeste keuzes. Genept door ons eigen brein dus..
Dit hebben we niet door, doordat ons onbewuste brein een signaal stuurt naar ons bewustzijn wanneer een besluit genomen is. Deze gaat dan snel argumenten bedenken die een keuze of aankoop rechtvaardigen. Hiervan zijn we ons wel bewust, waardoor het lijkt alsof we op een rationele wijze een keuze hebben gemaakt. 

Hoe werkt dit bij het kiezen van een coach?

Onbewust hebben we dus de neiging om onze eigen opvattingen te bevestigen. Bij nieuwe informatie, zoeken we naar het deel dat overeenkomt met onze eigen ideeën. Stiekem besteden we dan ook minder tijd aan informatie die afwijkt of in tegenspraak is met je eigen opvattingen. Kortom, we zijn geneigd om informatie selectief te verwerken. Dit wordt confirmation bias genoemd.

Daar komt nog eens bij dat we foto’s beoordelen op basis van gezichtskenmerken. Is iemand aantrekkelijk, dan zal deze persoon ook wel competent zijn in zijn of haar werk. Onbewust ben je op zoek naar aantrekkingskracht, vertrouwen, vriendelijkheid. We denken te kunnen oordelen over karakter. Een foto kan de keuze dus flink beïnvloeden. Dit wordt ook wel het halo-effect genoemd. Je neemt aan dat andere karakteristieken ook wel positief zullen zijn, ook al kun je dat nog niet weten. Het tegenovergestelde bestaat ook en wordt het horn-effect genoemd. 

De conclusie is dat we in de meeste gevallen onbewust oordelen op factoren die we zelf belangrijk vinden en onbewust keuzes maken. Het lijkt vaak alsof we rationele keuzes maken, maar stiekem is dat niet het geval. Thin-slicen kan erg nuttig zijn, want het bespaart ons veel tijd en moeite, maar hierdoor bestaat ook de kans op fouten. Neem mee dat we ook nog eens geneigd zijn om personen op basis van uiterlijke kenmerken te beoordelen en je begrijpt dat het zelf kiezen van een coach onmogelijk op een objectieve manier kan. Om deze reden matcht Gingermood mensen door middel van een wetenschappelijk onderbouwde tool aan de best passende coach. Met behulp van een uitgebreide vragenlijst en een intake met een psycholoog, matchen wij op persoonlijkheid, persoonlijke waarden, cognitieve stijlen en voorkeuren met betrekking tot de coach. Wij doen het voorwerk en jij maakt de keuze tussen de twee best passende coaches.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.