Voor een organisatie is het erg belangrijk om medewerkers te blijven boeien en binden. Het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ is erg actueel. De duurzame inzetbaarheid van een medewerker start vanaf de eerste werkdag. De verantwoording hiervoor ligt uiteraard voor een groot deel bij de medewerker zelf, maar ook de werkgever en de direct leidinggevende heeft een verantwoordelijkheid hierin.
Het is voor de medewerker belangrijk om regelmatig te reflecteren en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen gezondheid en werkgeluk. Kortom, er moet sprake zijn van psychologisch eigenaarschap en weerbaarheid. Beiden zijn belangrijke succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid.
Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers meer eigenaarschap voelen? Er zijn drie routes hoe iemand psychologisch eigenaarschap kan ontwikkelen1:
- Controle over het werk: Hoe meer controle iemand heeft over zijn of haar werk, hoe meer hij/zij dit werk ook als onderdeel van zichzelf gaat ervaren. Autonomie en self-efficacy zijn hier ook belangrijk bij.
- Bekendheid met het werk: Hoe actiever een medewerker participeert op zijn werk, hoe meer bekend hij/zij met het werk is. Dit is ondersteunend aan het psychologisch eigenaarschap van die medewerker.
- Zelfinvestering in het werk: Ook de mate waarin de medewerker zichzelf in het werk investeert is belangrijk voor het psychologisch eigenaarschap.
Ook het hebben van een proactieve persoonlijkheid heeft een positieve relatie met psychologische eigenaarschap2.
Naast de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf, spelen ook de werkgever en de direct leidinggevend een belangrijke rol bij de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het belang van soft skills komt hierin naar voren, lees daarvoor ook onze blog. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te bieden aan medewerkers. Een coachende stijl van leidinggeven (transformationele leiderschapsstijl) versterkt het psychologisch eigenaarschap3. Tenslotte is het soms ook goed om te accepteren dat een medewerker misschien toe is aan een volgende stap op een andere plek en moet er af en toe afscheid genomen worden van een mismatch.
Referenties
1Pierce, J. L., Kostova, T., & Dirks, K. T. (2003). The state of psychological ownership: Integrating and extending a century of research. Review of general psychology, 7(1), 84-107.
2Rook, G. (2007). Psychologisch eigenaarschap en de factoren die er gerelateerd aan zijn Psychological ownership and the factors that are related with it (Master’s thesis, University of Twente).
3AWVN (2019). Eigen regie: werkelijkheid of een utopie?