Gevoel van veiligheid is de basis van effectieve coaching

De zorg zet zich schrap voor de tweede golf. Alle hens aan dek. Dat medewerkers nog steeds moe zijn en stress ervaren is een feit. Ook dat de veerkracht groot is. Maar hoe lang houden mensen dit vol?

Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out schrijft dat uit onderzoek blijkt dat maar liefst 81 procent van de IC medewerkers binnen vier maanden dreigt uit te vallen door stress. Het medische personeel ervaart veel werkdruk en de reserves die steeds permanenter worden aangesproken om goed te kunnen blijven functioneren raken op. Preventie van burn-out staat hoog op de agenda bij bestuurders en bij HR, maar is complex en er is moed voor nodig om de risico’s in kaart te brengen en om te investeren in de juiste hulp.

Belangrijk verschil tussen eerstelijns- en tweedelijns hulp

Dickey Pronk, directeur van Gingermood, constateert dat er in de zorg vaak gebruik wordt gemaakt van psychologen of maatschappelijk werkers die in dienst zijn van het ziekenhuis, ook wel Mental Health support genoemd. Zij helpen collega’s die het zwaar hebben. Mooi staaltje van goed werkgeverschap om Eerste Hulp te bieden bij signalen van overbelasting. Maar als er na de eerste opvang blijkt dat er meer nodig is dan 1 of 2 goede gesprekken is het zeer de vraag of een psycholoog/maatschappelijk werker wel de juiste persoon is om mee te praten na de eerste opvang. Zeker als het gaat over persoonlijke en vertrouwelijke informatie, zoals onderwerpen als overbelasting en onzekerheid.

Coaching vanuit een veilige basis

Indien er meer gesprekken nodig zijn dan is het van groot belang dat een professional wordt ingezet die het beste past. Dus de beste best passende professional. Daar kan men het gevoel van controle hebben over de situatie hervinden, het zelfvertrouwen vergroten en bewustwording creëren om persoonlijke groei te stimuleren. Vanuit een veilige basis en gelijkwaardigheid. BIj collega’s heeft men eerder de neiging om weer snel, stoer, sterk en stevig te zijn. Men laat minder makkelijk het achterste van de tong zien, en dat is wel nodig om de juiste hulp te bieden.

“Bij collega’s heeft men de neiging zich snel weer stoer en sterk te gedragen”

Welke innovatie is er nodig?

Uit onderzoek van het Erasmus ziekenhuis en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat professionele coaching van toegevoegde waarde kan zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van medische professionals. Hulp van collega’s, voor vraagstukken die verder gaan dan het even niet zien zitten, zijn dan ook minder voor de hand liggend. Het is dus belangrijk dat er voor de tweedelijns opvang buiten de organisatie wordt gekeken naar de meest geschikte coach. Het liefst een coach die past bij de persoonlijkheid, waarden en hulpvraag van de medewerker. Gingermood werkt met een innovatieve matchingtool die de juiste mensen aan elkaar koppelt zodat er zo snel mogelijk een veilige omgeving wordt gecreëerd en de best mogelijke hulp geboden kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.